Εμπρησμός στο σπίτι της πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της χωρας έχει ζητήσει να γίνει διεξοδική έρευνα


ΚΟΣΜΟΣ
1:00
18/09/2019
Εμπρησμός στο σπίτι της πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας
loading

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις αρχές να διεξάγουν διεξοδικές έρευνες μετά τον εμπρησμό χθες βράδυ της κατοικίας της πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας Βαλέρια Γκοντάρεβα, που βρίσκεται σ’ ένα χωριό έξω από το Κίεβο.

Ο εμπρησμός αυτός έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από το θέμα της κρατικοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Privat Bank, υπέρ της οποίας τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Privat Bank πέρασε στα χέρια του κράτους, παρά την αντίθεση του πρώην κατόχου της Ίγκορ Κολομέισκι, το 2016, ενώ την τύχη της παρακολουθούν οι επενδυτές, επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να παγώσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία σε περίπτωση που η απόφαση για την κρατικοποίησή της αναθεωρηθεί.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, με αφορμή τον εμπρησμό της κατοικίας της πρώην διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Βαλέρια Γκοντάρεβα, ανακοίνωσε ότι οι μεταρρυθμιστές στην χώρα κινδυνεύουν καθώς θέλουν να τους εκφοβίσουν ώστε να παραιτηθούν από το έργο τους.

«Αυτό δεν είναι πλέον μια σειρά ατυχημάτων, αυτό είναι τρομοκρατία. Στόχος τους είναι να εκφοβίσουν τους μεταρρυθμιστές, τους προηγούμενους και τους νυν, να μας κάνουν να σιωπήσουμε. Δεν θα σιωπήσουμε» αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

Καταγγελία της Γκοντάρεβα ότι έχει γίνει στόχος εκστρατείας παρενοχλήσεων

Η 54χρονη Γκοντάρεβα είχε δηλώσει ότι υπήρξε στόχος μιας εκστρατείας παρενοχλήσεων, αναφέροντας ότι στις 30 Αύγουστου την χτύπησε στο κέντρο του Λονδίνου όπου βρισκόταν ένα αυτοκίνητο. Στις 5 Σεπτεμβρίου άγνωστοί πυρπόλησαν αυτοκίνητο που ανήκε στην νύφη της, η οποία έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Η ίδια συνέδεσε το ατύχημα στο Λονδίνο με την ιδιωτικοποίηση της Privat Bank στην οποία ήταν αντίθετος ο ουκρανός ολιγάρχης Κολομέισκι. Ο ίδιος ο Κολομέισκι αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με κάποια εκστρατεία κατά της Γκοτνάρεβα.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε κάτι ύποπτο στο ατύχημα που συνέβη στο Λονδίνο και ως εκ τούτου ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν συνελήφθη.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου Νικολάι Ζούκοβιτς ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι στα ερείπια του σπιτιού της Γκοντάρεβα, δεν βρέθηκε κάποιο «κοκτέιλ μολότοφ» αλλά ένας εμπρηστικός μηχανισμός και μια σειρά άλλα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό τα οποία ερευνά η αστυνομία, αλλά τα οποία ωστόσο δεν μπορεί να αναφέρει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ χαρακτήρισε τον εμπρησμό της κατοικίας της Γκοντάρεβα ως εγκληματική ενέργεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει