Η κυβέρνηση του Καναδά προειδοποίησε ότι θα προσφύγει εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) λόγω των σχεδίων των Βρυξελλών να χαρακτηρίσει ρυπογόνα τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου, πάντως υποσχέθηκε να μην καθυστερήσει μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Το ζήτημα αυτό επισκιάζει τις διμερείς σχέσεις, καθώς ο Καναδάς και η ΕΕ προσπαθούν να εμβαθύνουν τις εμπορικές τους σχέσεις συνάπτοντας μια συμφωνία η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποφέρει έναν όγκο εμπορικών συναλλαγών και εμπορικών εσόδων ύψους 28 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά Τζο Όλιβερ, ο οποίος πραγματοποιεί μια περιοδεία διάρκειας μιας εβδομάδας στην Ευρώπη, κατηγόρησε την ΕΕ ότι παραβίασε τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες και προέβη σε αθέμιτη διάκριση σε βάρος των καναδικών εξαγωγών.

«Θα προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται, μπορεί ακόμη και να προσφύγουμε στον ΠΟΕ», είπε ο Όλιβερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας σθεναρά».

Ο ΠΟΕ έχει την ισχύ να αναγκάσει την ΕΕ να μεταβάλει τους κανόνες που εφαρμόζει εάν κρίνει ότι είναι αθέμιτοι, αλλά η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα.

Τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου του Καναδά θεωρούνται τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο. Όμως η εξόρυξη αργού από τα σχιστολιθικά πετρώματα απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι η συμβατική εξόρυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και κατά συνέπεια συνεπάγεται υψηλότερες εκπομπές αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να χαρακτηριστεί το πετρέλαιο από σχιστολιθικά κοιτάσματα «ιδιαίτερα ρυπογόνο» για να συμβάλλει στην εφαρμογή ενός στόχου της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα κατά 6% ως το 2020.

Η Επιτροπή διαψεύδει ότι επιφυλάσσει διακριτική μεταχείριση στο πετρέλαιο του Καναδά, καθώς η πρότασή του ορίζει και άλλες μη συμβατικές πηγές αργού ως ιδιαίτερα ρυπογόνες.

Ερωτηθείς εάν η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα υπογραφεί παρά την διμερή αυτή διένεξη πάντως ο Όλιβερ απάντησε: «Ναι… Αυτά τα θέματα είναι εντελώς διακριτά». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Καναδά δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την ενδεχόμενη προσφυγή της στον ΠΟΕ σαν διαπραγματευτικό χαρτί.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία είχαν αρχίσει το 2009 και βρίσκονται στην τελική τους φάση, αλλά υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες καθυστερούν να διευθετηθούν.