Δέκα λεπτά προτού πραγματοποιηθεί η επίθεση έδωσε την εντολή ο Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει, σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter σχετικά με την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου drone.

«Δέκα λεπτά πριν την επίθεση τη σταμάτησα, καθώς δεν ήταν η κατάλληλη απάντηση στην κατάρριψη του μη επανδρωμένου drone μας», δήλωσε, μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ήμασταν έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε 3 διαφορετικούς στόχους και όταν ρώτησα πόσοι θα πεθάνουν, ένας στρατηγός μου απάντησε 150 άνθρωποι», ανέφερε.

Στο μεταξύ, το Ιράν εξέπεμψε δύο φορές προειδοποίηση προτού καταρρίψει το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) χθες, Πέμπτη, πάνω από την Θάλασσα του Ομάν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης.

«Δύο φορές τους στείλαμε σήμα προειδοποίησης», δήλωσε ο ταξίαρχος Αμιραλί Χατζιζαντέχ στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

«Το αεροσκάφος αυτό διαθέτει ένα σύστημα το οποίο του επιτρέπει να μεταδίδει σε ένα κεντρικό σύστημα τα σήματα και τις πληροφορίες που δέχεται», διευκρίνισε.

«Δυστυχώς δεδομένου του ότι δεν απάντησαν και του ότι και για μια τελευταία φορά ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας έστειλε αίτημα στις 03:55 (τοπική ώρα, 02:25 ώρα Ελλάδος) και είδε ότι δεν σταμάτησαν να πλησιάζουν και δεν άλλαξαν πορεία, στις 04:05 (τοπική ώρα, 02:35 ώρα Ελλάδος) ήμασταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουμε», σημείωσε ο ταξίαρχος.

Το «κατασκοπευτικό drone του αμερικανικού τρομοκρατικού καθεστώτος» καταρρίφθηκε μετά την είσοδό του στον ιρανικό εναέριο χώρο, επιβεβαίωσε παράλληλα ο ταξίαρχος Χατζιζαντέχ, την ώρα που η Ουάσινγκτον βεβαιώνει ότι το αεροσκάφος της επλήγη ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Ο ταξίαρχος σημείωσε επίσης ότι η Τεχεράνη απέφυγε να καταρρίψει άλλο αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, το οποίο συνόδευε το αμερικανικό στρατιωτικό drone που κατέρριψε στον Κόλπο.

«Μαζί με το αμερικανικό drone στην περιοχή υπήρχε επίσης ένα αμερικανικό P-8 αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες. Και αυτό το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο μας και θα μπορούσαμε να το έχουμε καταρρίψει, αλλά δεν το κάναμε», υπογράμμισε ο Χατζιζαντέχ σε δήλωσή του την οποία επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Ιράν οφείλει να απαντάει στη διπλωματία με διπλωματία, δήλωσε την ίδια ώρα από το Αλ Χαρτζ στην Σαουδική Αραβία ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε εκεί με Σαουδάραβες αξιωματούχους, ο Χουκ σημείωσε: «Το Ιράν ευθύνεται για την όξυνση των εντάσεων στην περιοχή. Συνεχίζουν να απορρίπτουν τα διπλωματικά μας ανοίγματα».

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ) Πομπέο έχουν γνωστοποιήσει σαφώς ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», πρόσθεσε.

«Το Ιράν ανταποκρίθηκε αποκρούοντας τη χείρα διπλωματίας που του έτεινε ο πρωθυπουργός (της Ιαπωνίας που επισκέφθηκε την Τεχεράνη Σίνζο) Άμπε επιτιθέμενο κατόπιν σε ιαπωνικό πλοίο», συνέχισε ο Κουκ.

«Η διπλωματία μας δεν δίδει το δικαίωμα στο Ιράν να απαντάει με στρατιωτική ισχύ. Το Ιράν πρέπει να απαντάει στην διπλωματία μας με διπλωματία κι όχι στρατιωτική ισχύ», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε τα πάντα για την αποκλιμάκωση» της έντασης, υπογράμμισε επίσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η τρέχουσα αμερικανική εκστρατεία της άσκησης «μέγιστης πίεσης στο Ιράν αποφέρει καρπούς».

Πριν από την επίσκεψή του στην Αλ Χαρτζ, ο Χουκ συναντήθηκε σήμερα μεταξύ άλλων και με τον υφυπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χάλεντ Μπεν Σαλμάν.

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Σαουδάραβας υφυπουργός επαναβεβαίωσε με σειρά μηνυμάτων του στο Twitter «την υποστήριξη του βασιλείου στην αμερικανική εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης στο Ιράν».

«Επίσης μιλήσαμε με τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Ιράν και για τον επικίνδυνο ρόλο που διαδραματίζει το ιρανικό καθεστώς στην Υεμένη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Σαουδάραβας υφυπουργός Άμυνας.

Η Σαουδική Αραβία έχει επέμβει στρατιωτικά στην γειτονική της Υεμένη σε υποστήριξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες μάχονται τους αντάρτες Χούτι, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.