Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορθά έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς μαχητές στη Συρία, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Η απόφαση της ΕΕ να μην άρει συνολικά το εμπάργκο ήταν σοφή και σωστή. Όμως είναι απαραίτητο να επιδείξουμε περισσότερη ευελιξία και να καταλάβουμε ότι πρέπει φυσικά να στηρίξουμε (…) την αντιπολίτευση με υπεύθυνο τρόπο», είπε ο Βεστερβέλε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. «Πρέπει να αποφύγουμε την ανάφλεξη σε όλη την περιοχή», πρόσθεσε.

Την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι το Λονδίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει στο μέλλον τους αντάρτες που μάχονται να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ χθες υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περαιτέρω ενέργειες εάν δεν εξευρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση.

Η συριακή αντιπολίτευση, από την άλλη, προτίθεται να σχηματίσει μια προσωρινή κυβέρνηση κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποί της την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. «Το θέμα της κυβέρνησης και του επικεφαλής της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της συνάντησης» της ερχόμενης Τρίτης, είπε ο Ουάλιντ αλ Μπούνι, ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν αναγκαστικά στην ανάδειξη ενός πρωθυπουργού.

«Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εκλέξουμε έναν, όμως το θέμα θα συζητηθεί», είπε από την πλευρά του ο Μπουρχάν Γαλιούν, εκ των προβεβλημένων στελεχών του Συνασπισμού.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εκλογή του «πρωθυπουργού» που θα τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης στα εδάφη που κατέχουν οι αντάρτες ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 2 Φεβρουαρίου, όμως αναβλήθηκε μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας που προτιμούν το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μετά από διάλογο μεταξύ Δαμασκού και αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των υποψηφίων για την πρωθυπουργία είναι ο Σάλεμ αλ Μούσλετ, ο οποίος εργαζόταν σε ομάδες προβληματισμού στην περιοχή του Κόλπου, ο Οσάμα αλ Κάντι, οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ και ο βετεράνος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, καθηγητής Μπουρχάν Γαλιούν. Και οι τρεις έχουν επιλεγεί από το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, μία από τις μεγαλύτερες συνιστώσες του Συνασπισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός του Άσαντ, Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος αποστάτησε και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση, απέσυρε την υποψηφιότητά του.