Ειδικό δικαστήριο καταδίκασε δύο πρώην ανώτατα στελέχη της Kabul Bank σε πέντε χρόνια κάθειρξη τον καθένα, για το ρόλο τους στην διασπάθιση κεφαλαίων ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων και απάτες που προκάλεσαν σχεδόν την κατάρρευση της μεγαλύτερης τράπεζας του Αφγανιστάν. Απαλλάχθηκαν, πάντως, των κατηγοριών συγγενικά πρόσωπα του προέδρου και του αντιπρόεδρου της χώρας, δικαιώνοντας όσους κατηγορούν τη δικαιοσύνη για υπόγειες σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας.

Ο Σερ Χαν Φαρνούντ, πρώην πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού αυτού ιδρύματος, και ο Χαλιλουλάχ Φεροζί, πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, καταδικάστηκαν επίσης να επιστρέψουν κεφάλαια που διασπαθίστηκαν, δηλαδή πάνω από 270 εκατομμύρια δολάρια ο πρώτος και 531 εκατομμύρια δολάρια ο δεύτερος, σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε ο δικαστής Σαμσούλ Ραχμάν Σαμς.

Συνολικά τα δύο πρώην στελέχη της τράπεζας κατηγορούνταν ότι διασπάθισαν 935 εκατ. ευρώ σε ένα ευρύ, τεράστιου μεγέθους δίκτυο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε το 2010, όταν η τράπεζα – που χειρίζεται το 34% των τραπεζικών συναλλαγών στη χώρα και σχεδόν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Αφγανιστάν – οδηγήθηκε πολύ κοντά στο κλείσιμό της.

Με τα χρήματα που είχαν κλέψει χάρη σε περίπλοκα εργαλεία τραπεζικής, οι δύο άνδρες αγόρασαν πολυτελείς κατοικίες στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη Βρετανία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δικαστή.

Άλλοι περίπου 20 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έξι μηνών έως και τεσσάρων ετών.

Μια έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αξιολόγησης και Ελέγχου κατά της Διαφθοράς (MEC) ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι περίπου 12 πρόσωπα, ανάμεσά τους οι Φαρνούντ και Φεροζί, καθώς και επτά εταιρίες της ιδιοκτησίας τους, διασπάθισαν 861 εκατ. δολάρια.

Δύο από αυτούς που εφέροντο ως εμπλεκόμενοι, ο Μαχμούντ Καρζάι, αδελφός του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, καθώς και ένας αδελφός του αντιπροέδρου Μοχάμαντ Κάσιμ Φαχίμ, αντιθέτως δεν καταδικάστηκαν.

Η αφγανική δικαιοσύνη είναι διαβόητη για την αδιαφάνεια, την διαπλοκή και την διαφθορά που αντανακλούν πολλές αποφάσεις της.

Σύμφωνα με μια πηγή που είναι ενήμερη για την υπόθεση, αυτοί οι δύο μεγάλοι απόντες της δίκης φέρονται να είχαν λάβει 74,1 εκατ. δολάρια, και πιθανώς περισσότερα από τα χρήματα που μεταφέρθηκαν στις επτά εταιρείες.

Το σκάνδαλο της Καμπούλ Μπανκ, σε μια χώρα σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, προκάλεσε οργή στους πιστωτές της.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν η τράπεζα, που διεκπεραίωνε την μισθοδοσία του 80% των δημοσίων λειτουργών, περιλαμβανομένης της μισθοδοσίας πολλών στρατιωτικών και αστυνομικών, είχε υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της, προκαλώντας πανικό μεταξύ των πελατών της.

Στα μέσα του Νοεμβρίου του 2011, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που είχε διακόψει κάθε εκταμίευση της διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα ώσπου να υπάρξει πρόοδος στις έρευνες, συμφώνησε εντέλει να χορηγήσει ένα νέο δάνειο στην Καμπούλ.

Η αφγανική κυβέρνηση εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τη βοήθεια διεθνών δωρητών, που καλύπτουν το 90% των δαπανών της.