Στους δρόμους του Τιμπουκτού στο Μάλι περιπολεί σήμερα ο στρατός, την επόμενη μέρα της ανακατάληψης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της χώρας από γαλλικές και μαλινέζικες δυνάμεις.

Ταυτόχρονα 455,53 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν κατά τη διάσκεψη των διεθνών δωρητών για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης αφρικανικής δύναμης στο Μάλι και την αναδιάρθρωση των στρατού της χώρας στην Αντίς Αμπέμπα, την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης. Στη διάσκεψη συμμετείχαν χώρες της Αφρικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Τιμπουκτού, η ηλεκτροδότηση, οι επικοινωνίες και η υδροδότηση έχουν διακοπεί, έπειτα από σαμποτάζ στις υποδομές από ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες πριν αποχωρήσουν από την πόλη, ενώ αρχίζει να παρατηρείται έλλειψη σε τρόφιμα, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα πληθύνονται οι μαρτυρίες για την καταστροφή από τους ισλαμιστές μνημείων και πλήθους πολύτιμων χειρογράφων που φυλάσσονταν στο κέντρο Αχμέντ Μπάμπα που πυρπολήθηκε στην πνευματική και πολιτιστική πρωτεύουσα του Ισλάμ στην Αφρική του 15ου και 16ου αιώνα.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης της έντασης ανάμεσα στις εθνότητες του Μάλι και κάνει λόγο για επιθέσεις κυρίως εναντίον των Τουαρέγκ και των Αράβων, που συντάχθηκαν αρχικά με το αυτονομιστικό κίνημα που εκδηλώθηκε στο βόρειο Μαλί και οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Ήδη στο Τιμπουκτού αναφέρθηκαν πράξεις λεηλασίας των περιουσιών Αράβων. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκατοντάδες Μαλινέζοι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν καταστήματα που ανήκουν σε Άραβες, σε Αλγερινούς, σε Μαυριτανούς τρομοκράτες, που κατηγορούνται ότι υποστήριξαν τους ισλαμιστές.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στους ηγέτες των κοινοτήτων και στις αρχές του Μάλι να δώσουν προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο «την ειρήνευση και την συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων της χώρας».

Μετά την ανακατάληψη των πόλεων Γκάο και Τιμπουκτού, η προσοχή στρέφεται προς το Κιντάλ, τρίτη σε μέγεθος πόλη του Μάλι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Μάλι, στα όρη γύρω από το Κιντάλ έχουν καταφύγει μέλη της ηγεσίας των ισλαμιστικών ομάδων.

Η πόλη Κιντάλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ και των διαφωνούντων που αποσπάσθηκαν από την ισλαμιστική οργάνωση Άνσαρ Ντιν για να συγκροτήσουν το Ισλαμικό Κίνημα του Αζαουάντ.

Και οι δύο οργανώσεις δηλώνουν ότι δεν επιζητούν τη σύγκρουση με τις γαλλικές και τις αφρικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά στόχος τους είναι η παρεμπόδιση της διάπραξης ωμοτήτων από τον στρατό του Μάλι.