Ακάρ: Οι απειλές, τα τελεσίγραφα και οι διορίες της Ουάσιγκτον δεν βοηθούν

«Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο»


ΚΟΣΜΟΣ
20:06
15/04/2019
Ακάρ: Οι απειλές, τα τελεσίγραφα και οι διορίες της Ουάσιγκτον δεν βοηθούν
1
loading

Ο εκβιασμός του τύπου «take it or leave it», που θέτουν οι ΗΠΑ δεν βοηθά τον διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέχεια της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

«Απειλές, τελεσίγραφα και διορίες δεν βοηθούν και δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας», τόνισε ο Ακάρ σε ένα συνέδριο των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων στην Ουάσινγκτον όπου συζήτησε την προμήθεια συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και την κλιμακούμενη πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για αυτή την απόφαση της.

«Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο», είπε. Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι η προμήθεια των S-400 δεν θα πρέπει να επιφέρει αμερικανικές κυρώσεις καθώς η Άγκυρα δεν είναι αντίπαλος της Ουάσινγκτον και παραμένει δεσμευμένη στην νατοϊκή συμμαχία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον προειδοποίησε με αντίποινα την Άγκυρα για την αγορά των S-400 με βάση την νομοθεσία κυρώσεων γνωστή ως CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

Ο Ακάρ σημείωσε ότι η Άγκυρα αναμένει να παραμείνει όχι απλά αγοραστής των F-35, αλλά επίσης συνέταιρος στην παραγωγή αυτών, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον απειλεί να διακόψει τη διαδικασία παράδοσης των προηγμένων, αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων κυρώσεων, εάν εκτελεστεί η σύμβαση της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύνδεση των πρότζεκτ των S-400 και F-35 είναι ατυχής», επισήμανε, προσθέτοντας πως «προσμένουμε οι ΗΠΑ να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Επανέλαβε την προσφορά της Τουρκίας να διεξαγάγει τεχνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση «ανησυχιών τεχνικής φύσης» αναφορικά με την εξαγορά των S-400, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα εξετάζει προσεκτικά μια νέα προσφορά των ΗΠΑ για αγορά των συστημάτων Patriot.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Τηλεθεατής

    Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο, η Τουρκική ηγεσία νομίζει ότι μπορεί να κοροιδεύει τους πάντες, όπως κάνει και στο εσωτερικό της χώρας της. Δηλαδή νομίζουν ότι με τα αστεία επιχειρήματα τους ότι δήθεν τους S-400 τους θέλουν ως αμυντικό μέσο να υπερασπίσουν την χώρα τους από τις απειλές των εχθρών της, μπορούν να περάσουν την κρυφή ατζέντα τους . Αυτή δεν είναι άλλη από την απόκτηση αντιαεροπορικού συστήματος μη συμβατό με τα Νατοικά ώστε να αναγνωρίζει τα Νατοικά αεροπλάνα ως εχθρικά. Δηλαδή βλέποντας ότι πλέον έχουν αποδεκατισμένη αεροπορία και δεν μπορούν να έχουν αεροπορική υπεροχή έναντι των επιδιώξεων τους εναντίον της Ελλάδος, παρά τον μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, επέλεξαν αυτόν τον ελιγμό . Είναι μάλλον κατάλληλη στιγμή οι ΗΠΑ να ενεργοποιήσουν την νομοθεσία κυρώσεων γνωστή ως CAATSA ,εναντίον των Τούρκων εφόσον οι προθέσεις τους είναι πλέον ξεκάθαρες μετά και το δημοσίευμα της Τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας για τον έλεγχο από την Τουρκία όλου του χώρου του Αιγαίου μετά την προμήθεια των S-400 .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει