Την αντίθεσή της στην πρόθεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να απονείμει τον τίτλο του πρέσβη πολιτισμού στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, εκφράζει με επιστολή της ομάδα διανοούμενων της χώρας, τονίζοντας ότι έτσι επιβραβεύεται η απόφαση του Γάλλου ηθοποιού, ο οποίος πρόσφατα πήρε ρωσικό διαβατήριο, να εγκαταλείψει την χώρα του για να μην πληρώσει αυξημένους φόρους.

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, στις 8 Ιανουαρίου, επισκέφθηκε τη χώρα στα παράλια της Αδριατικής και μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς ανακοινώθηκε ότι ο Γάλλος ηθοποιός θα γίνει πρέσβης πολιτισμού του Μαυροβουνίου.

Με την ανοιχτή επιστολή της προς την πρέσβειρα της Γαλλίας στο Μαυροβούνιο, Ντομινίκ Γκαζουί, η ομάδα των Μαυροβούνιων διανοούμενων καταδίκασε το γεγονός ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς δέχθηκε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, εκτιμώντας ότι με την ενέργεια αυτή υπονομεύει τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να πληρώσουν και οι έχοντες το κόστος της οικονομικής κρίσης.

«Αντί ως εκπρόσωπος ενός Σοσιαλιστικού Κόμματος να είναι αλληλέγγυος με την ανθρωπιστική προσέγγιση της κυβέρνησης της Γαλλίας ότι οι πλούσιοι πρέπει να καταβάλλουν περισσότερους φόρους στο κράτος, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι να επιβιώνουν, ο κ. Τζουκάνοβιτς με την ενέργεια αυτή αντιμάχεται τις προσπάθειες των Γάλλων συναδέλφων του να κατανείμουν το βάρος της παγκόσμιας κρίσης σε όλους τους πολίτες με τη φορολογική πολιτική», επισημαίνεται συγκεκριμένα στην επιστολή.