Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, εκτίμησε ότι η συνέχιση των συγκρούσεων στο Μάλι καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για βοήθεια με σκοπό την αποκατάσταση του κρατικού ελέγχου σε ολόκληρη την επικράτεια της αφρικανικής χώρας.

«Η κατάσταση καταδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και επιτάχυνση της διεθνούς δέσμευσης για να βοηθήσουμε στην επιστροφή της σταθερότητας και την αποκατάσταση της κρατικής εξουσίας σε ολόκληρο το Μάλι, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Με την ευκαιρία μιας συνόδου των πρεσβευτών των χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για το Μάλι, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης ανέφερε ότι «ανησυχεί πολύ για τις στρατιωτικές ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων στο βόρειο Μάλι», ενώ «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο τις επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων και την κατάληψη της πόλης Κόνα».

Εδώ και αρκετές ημέρες διεξάγονται μάχες, περιλαμβανομένων και εχθροπραξιών με χρήση βαρέων όπλων, στο κεντρικό Μάλι ανάμεσα στον στρατό και τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες που κατέχουν από τα τέλη Ιουνίου το βόρειο τμήμα της χώρας και προσπαθούν να προελάσουν προς το νότο.

Η Άστον διευκρίνισε ότι η ΕΕ θα «επιταχύνει τις προετοιμασίες για την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής αποστολής» που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει και να συμβουλεύει τον στρατό του Μάλι.

Ο στόχος είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι εκπαιδευτές να αρχίσουν το έργο τους «στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου», δήλωσε μια διπλωματική πηγή.

Η Γαλλία είναι η χώρα που θα διαδραματίσει τον βασικό ρόλο σε αυτήν την αποστολή, η οποία αναμένεται να αποτελείται από 400-500 άτομα.

Η Άστον κάλεσε επίσης τις αρχές του Μάλι να «ολοκληρώσουν γρήγορα τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση», και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. μπορεί να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των ένοπλων παρατάξεων που δρουν εναντίον της κυβέρνησης της χώρας και συνδέονται με την τρομοκρατία «εάν υπάρξει ανάγκη».