Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε χθες ένα στοχευμένο μήνυμα πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Γερουσία για την ακύρωση της κήρυξης της κατάστασης έκτακτης εθνικής ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό: «Μία ψήφος στη σημερινή απόφαση από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, είναι μία ψήφος στη Νάνσι Πελόζι και στους Δημοκρατικούς των Ανοιχτών Συνόρων!».

Αμέσως μετά, στελέχη του Λευκού Οίκου άρχισαν μέσω του Twitter να υπενθυμίζουν στους γερουσιαστές, την άποψη του Αμερικανού προέδρου για την ψηφοφορία, σύμφωνα με τις δηλώσεις γερουσιαστών, αλλά και των βοηθών τους που ήταν αποδέκτες των μηνυμάτων, σχολιάζει το «Politico».

Η κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής από τον Λευκό Οίκο είχε ελάχιστα αποτρεπτικά αποτελέσματα ως προς την πρόληψη εκδήλωσης της πολιτικής ανταρσίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Έτσι, τελικά 12 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους, στην ψηφοφορία για την ακύρωση της μονομερούς κίνησης του προέδρου Τραμπ, με στόχο τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους ασφάλειας στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

Οι εξελίξεις δεν είχαν λάβει αυτήν την τροπή, υποστηρίζουν Ρεπουμπλικάνοι, ειδικότερα αν ο πρόεδρος Τραμπ είχε μία συχνότερη επικοινωνία με τους γερουσιαστές και είχε προχωρήσει σε μία μετριοπαθή συμφωνία, αναφορικά με την ενεργοποίηση αλλαγών εντός του νομοθετικού πλαισίου επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον ίδιο.

Από την άλλη μεριά, η κίνηση των στελεχών του Λευκού Οίκου να προχωρήσουν στην ανάρτηση μηνυμάτων στο Twitter, αντί να προσπαθούν να επιτύχουν μία συμβιβαστική συμφωνία μέσω προσωπικών προσπαθειών τους, δείχνει τη ματαιότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθεια να μιλήσει ή να διαπραγματευτεί κάποιος εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου.

«Είναι πολύ πιθανό να είχε εξασφαλίσει 50 γερουσιαστές που θα ψήφιζαν », δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Λι από τη Γιούτα, που ηγήθηκε της αποτυχημένης προσπάθειας να πείσει τον Τραμπ να συμφωνήσει σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου επιβολής έκτακτης ανάγκης του 1976, σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξή του, στην ψηφοφορία.

Της πολιτικής ανταρσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία προηγήθηκε μία πρόχειρη και ανακόλουθη προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να μεταπείσει του γερουσιαστές. Η προσπάθεια αυτή, είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίον ο Λευκός Οίκος προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή στο Κογκρέσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις ημέρες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε μέσω μερικών κινήσεων να περιορίσει τον αριθμό των γερουσιαστών που διαφαίνονταν ότι ήταν επιφυλακτικοί στο να υποστηρίξουν τις κινήσεις του. Ο ίδιος είχε διαμηνύσει επίσης στους γερουσιαστές, πως γνώριζε ότι δεν θα μπορούσαν να ανατρέψουν το προεδρικό βέτο. Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λίγη προσπάθεια να προσεγγίσει τους γερουσιαστές που συνάντησε στον Λευκό Οίκο προχθές το απόγευμα για θέματα εμπορίου, δηλώνοντας ότι αυτοί θα μπορούσαν να ψηφίσουν οτιδήποτε τους ευχαριστούσε, έχοντας ο ίδιος προεξοφλήσει την άσκηση του προεδρικού βέτο.

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανησύχησε για τον βαθμό αποδοκιμασίας των κινήσεών του, από το ίδιο του το κόμμα.

Το ίδιο βράδυ, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τεντ Κρουζ (Τέξας), Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) και Μπεν Σέις (Νεμπράσκα) έφτασαν στον Λευκό Οίκο χωρίς να έχει αναγγελθεί η επίσκεψή τους, αλλά με πραγματική διάθεση να συζητήσουν την (επικείμενη) ψηφοφορία και να βρουν έναν τρόπο, ο οποίος θα τους επέτρεπε να ψηφίσουν κατά της απόφασης για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία είχε προηγούμενα ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι γερουσιαστές έδωσαν λίγη έμφαση στη δημοσιοποίηση της προσπάθειάς τους να βρουν έναν κοινό δρόμο με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ τον βρήκαν σε δείπνο σε αίθουσα του Λευκού Οίκου. «Τηλεφώνησαν και είπαν ότι έχουν ξεκινήσει και έχουν πρόθεση να δουν τον πρόεδρο», δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου παραπονέθηκε για «απροειδοποίητους επισκέπτες» στον Λευκό Οίκο.

Ο αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Φιλμπίν, αλλά και η υπεύθυνη νομοθετικών υποθέσεων Σαχίρα Νάιτ ειδοποιήθηκαν προκειμένου να λάβουν μέρος στην συνάντηση των τριών γερουσιαστών και του προέδρου Τραμπ. Ωστόσο, η συζήτηση που έγινε δεν παρήγαγε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, ώστε να ξεπεραστεί η διάσταση απόψεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των γερουσιαστών.

Από την άλλη μεριά, η Νάιτ δήλωσε στους συναδέλφους της, ότι η απρογραμμάτιστη συνάντηση μεταξύ των γερουσιαστών και του προέδρου «επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση, παρά τη βελτίωσε», καθώς οι τρεις γερουσιαστές ενόχλησαν τον πρόεδρο διακόπτοντας το δείπνο του, ενώ δεν είχαν σχηματίσει μια ενοποιημένη άποψη για τα όσα υποστήριζαν.

Από την πλευρά τους, οι τρεις γερουσιαστές είπαν αργότερα σε συναδέλφους τους, ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ακόμη περισσότερο θυμωμένος για την επικείμενη ψηφοφορία, σε σύγκριση με τη χαλαρή διάθεση που είχε στη συνάντηση με τους γερουσιαστές που είχε προηγηθεί και είχε ως βασικό θέμα, το εμπόριο. Η χαλαρή διάθεση του Τραμπ είχε προκαλέσει έκπληξη στους γερουσιαστές που είχαν λάβει μέρος στη συνάντηση.

Τελικά, οι τρεις γερουσιαστές συντάχθηκαν με τον πρόεδρο Τραμπ στην ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι ο 25% των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους, διαφώνησαν μαζί τους και ψήφισαν υπέρ της απόφασης ακύρωσης της κήρυξης εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη συνοριακή γραμμή με το Μεξικό.

Χθες το πρωί, ο πρόεδρος Τραμπ είχε προχωρήσει σε μία σειρά τριών αναρτήσεων στο Twitter, παροτρύνοντας τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να μην ψηφίσουν ακολουθώντας την Πελόζι, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος προχωρούσε σε μία χλιαρή δέσμευση για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι αντίθετοι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδραιώνουν την επιχειρηματολογία τους στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, αλλά και στον διαχωρισμό των εξουσιών.

Για τον πρόεδρο Τραμπ η κατάσταση είναι πιο απλή: «Το σημερινό ζήτημα είναι η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ Συνόρων και το Έγκλημα!!! Μην ψηφίζετε για την Πελόζι!». Είχε γράψει χαρακτηριστικά ο ίδιος χθες στο Twitter, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να αποτρέψει τους Ρεπουμπλικάνους από τη συμπαράταξη τους με τους Δημοκρατικούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.