Θέλετε μια κούπα λαχταριστού καφέ από περιττώματα ελέφαντα που κοστίζει 850 ευρώ το κιλό;

Πρέπει να πεταχτείτε βέβαια μέχρι την Ταϊλάνδη, τις Μαλδίβες ή έστω το Αμπού Ντάμπι (κυκλοφορεί αποκλειστικά εκεί) και να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη, αφού μια κούπα από τον super premium καφέ Black Ivory κοστίζει κάπου στα 40 ευρώ.

Ξεχάστε λοιπόν τον robusta ή τον arabica, αυτός είναι πλέον ο ακριβότερος καφές της υφηλίου, ο οποίος χρωστάει την ιδιαίτερη γεύση και το ακόμα πιο ιδιαίτερο άρωμά του στη διαδικασία χώνευσης του ελέφαντα.

Όσο κι αν η ιδέα ενός κόκκου καφέ που διέρχεται μέσα από τα εσωτερικά όργανα του ελέφαντα (και εξέρχεται ξέρετε από πού!) μπορεί να μη μοιάζει θελκτική στον λάτρη του καφέ, μια γουλιά από το λαχταριστό αυτό μαύρο νέκταρ λέγεται ότι θα πείσει και τον πλέον αντιδραστικό.

Μιλώντας για οργανικό καφέ, έχουμε μπροστά μας την πλέον ιδιόμορφη ενσάρκωσή του! Ο καφές παράγεται στα βόρεια της Ταϊλάνδης, με μια απλή πλην συναρπαστική διαδικασία: ο ελέφαντας ταΐζεται με εκλεκτούς κόκκους καφέ, τους χωνεύει και τους αποβάλλει από τον οργανισμό του, με μια ιδιαίτερη λειτουργία του απεκκριτικού του συστήματος να ευθύνεται για το μοναδικό άρωμα που αποκτά ο καφές.

Οι εργαζόμενοι στη… φυτεία συλλέγουν κατόπιν τις τεράστιες κοπριές του ζώου και τις κοσκινίζουν εξονυχιστικά για τους πολύτιμους κόκκους. Κι ενώ η προέλευση των αρωματισμένων κόκκων μπορεί να κάνει κάποιους να αηδιάσουν, η πανάκριβη τιμή τους τους κατατάσσει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς καφέ!

Ο καφές λανσαρίστηκε στην αγορά μόλις τον προηγούμενο μήνα, σε μια χούφτα πολυτελών ξενοδοχείων του κόσμου, με τιμή που κυμαίνεται γύρω στα 40 ευρώ η κούπα.

Όσο για τον εμπνευστή της ιδιαίτερης αυτής ποικιλίας, τον επιχειρηματία Blake Dinkin, ισχυρίζεται ότι είναι επιστημονικοί λόγοι που τον ώθησαν να «προσλάβει» ελέφαντες στην παραγωγική διαδικασία του καφέ.

Ο Dinkin, που χρειάστηκε προϋπολογισμό 300.000 δολαρίων για να αναπτύξει την επιχειρηματική του ιδέα, διέκρινε τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: «όταν ο ελέφαντας τρώει καφέ, το οξύ του στομάχου του διαλύει την πρωτεΐνη του καφέ, η οποία και ευθύνεται για την πικρότητα του καφέ. Καταλήγεις λοιπόν να έχεις έναν ραφινάτο καφέ, χωρίς τη συνηθισμένη πικράδα του κοινού καφέ».

Το χαρμάνι που κάνει τη διαφορά προέρχεται λοιπόν από το τεράστιο στομάχι του ελέφαντα, που κάνει 15-30 ώρες να χωνέψει τους κόκκους, οι οποίοι αναμειγνύονται με μπανάνες, ζαχαροκάλαμα και άλλα αρωματικά συστατικά.

Οι ελέφαντες δεν είναι ωστόσο αποδοτικοί υπάλληλοι, γι’ αυτό και η αλμυρή τιμή του καφέ: χρειάζονται 33 κιλά κόκκων κανονικού καφέ για να παραχθεί μόλις 1 κιλό καφέ Black Ivory…