Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν σήμερα το κοινοβούλιο της Αλβανίας στα Τίρανα, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στη διάρκεια των οποίων η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων, κρότου-λάμψης και εκτοξευτήρων ύδατος.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις είχαν προαναγγελθεί από την αντιπολίτευση και η αστυνομία ήταν προετοιμασμένη, περικυκλώνοντας το κτίριο του κοινοβουλίου με συρματοπλέγματα, ώστε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν, ενώ ένστολοι αστυνομικοί και μερικές μονάδες με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών είχαν αναπτυχθεί μπροστά από τους θεσμούς. Οι σημερινές συνεδριάσεις της Βουλής αναβλήθηκαν.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πάντως ειρηνική πορεία, χωρίς παρατράγουδα.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα κατηγορεί τον Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Ράμα, από την πλευρά του, απευθύνεται συχνά με περιφρόνηση στην αντιπολίτευση, προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή της.

«Δεν είμαστε λαός της βίας, αλλά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και δεν θα δεχθούμε ποτέ μια κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών», δήλωσε ο Μπάσα. «Σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο. Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα», δήλωσε ακόμη, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Και για τον Έντι Ράμα, η παραίτηση θα είναι απλώς η αρχή, θα τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όπως του αξίζει», πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε τη βούλησή της να επεκτείνει τις διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.

Οι βουλευτές του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI) αποφάσισαν τη Δευτέρα να παραιτηθούν ομαδικά από τις έδρες τους, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο. Η ευρωπαϊκή διπλωματία χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «αντιπαραγωγική» και «εμπόδιο στη δημοκρατική λειτουργία στην Αλβανία».

Με τις 74 έδρες τους, συν μία υποστηρικτή τους από άλλο κόμμα, οι Σοσιαλιστές του Ράμα μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης.

Μερικές ώρες πριν από τη σημερινή διαδήλωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν τη βία και τις λεκτικές προκλήσεις.

«Υπογραμμίζουμε και πάλι το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις … όμως καταγγέλλουμε έντονα οποιεσδήποτε δηλώσεις πολιτικών ηγετών καλούν σε βία», υπογράμμισαν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Οι ενέργειες αυτές «υπονομεύουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτουν οι Μογκερίνι και Χαν.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα κάλεσε «όλους τους συμμετέχοντες στις σημερινές διαδηλώσεις να ασκήσουν ειρηνικά το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν και να απορρίψουν τη βία» και ζήτησε από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.