Έφτασε 96 χρονών και τώρα δικαιώνεται ηθικά για τον αγώνα που έκανε ενάντια το 1960 στην φαρμακευτική εταιρία William S Merrell, που ήθελε να κυκλοφορήσει στην αγορά των ΗΠΑ ένα πολύ επικίνδυνο φάρμακο, η θαλιδομίδη.

Η θαλιδομίδη ήταν ένα από τα φάρμακα που οι γυναικολόγοι συνήθιζαν να συνταγογραφούν στις έγκυες για να αντιμετωπίζουν την πρωινή αδιαθεσία και τη ναυτία. Την εποχή εκείνη δεν ήταν γνωστό ότι τα φάρμακα που παίρνει μια μέλλουσα μητέρα επηρεάζουν το έμβρυο.

Στην Ευρώπη, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές του ’60 περίπου 20.000 παιδιά γεννήθηκαν με ατροφικά ή ανύπαρκτα μέλη εξαιτίας της λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Η Δρ Φράνσις Ολντχαμ Κέλσι δεν υπέκυψε στην πίεση που δέχτηκε από τη φαρμακοβιομηχανία για να επιτρέψει την πώληση του φαρμάκου. Από την υπόθεση αυτή και με βάση τις εργασίες της γιατρού, το αμερικανικό Κονγκρέσο ψήφισε νέους αυστηρότερους νόμους σχετικά με τις κλινικές δοκιμές και την διανομή φαρμάκων στην αγορά.

Προς τιμή της, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θέσπισε ετήσιο βραβείο που θα δίνεται σε έναν από τους επιστήμονες που εργάζονται στην υπηρεσία και συνέβαλαν στην προστασία του καταναλωτή.