Συντρίμμια και χαλασμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα, αλλαγές στα εκλογικά κέντρα, μεγάλες ουρές αναμονής: αυτά ήταν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ψηφοφόροι στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Σάντι.

Ήδη από τις 6 το πρωί (τοπική ώρα) περίπου 60 άνθρωποι περίμεναν μέσα στο κρύο μπροστά από ένα πρόχειρο εκλογικό κέντρο στην πόλη Χόμποκεν στο Νιού Τζέρσεϊ, το οποίο άνοιξε με 40 λεπτά καθυστέρηση.

«Είναι απαράδεκτο, είμαστε εδώ από τις 6», κατήγγειλε η Αντόρα Αγκίμ, μηχανικός 38 ετών που κατάγεται από τη Νιγηρία και σκοπεύει να ψηφίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Χθες όταν πήρα τηλέφωνο στο δημαρχείο μου είπαν να πάω στο εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζω συνήθως», εξήγησε η Αγκίμ. Σήμερα το πρωί όμως βρήκε ένα σημείωμα στην πόρτα του εκλογικού κέντρου, το οποίο έλεγε ότι εξαιτίας των πλημμύρων έχει μεταφερθεί.

Όταν τελικά το πρόχειρο εκλογικό κέντρο άνοιξε, ένας εθελοντής ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση.

«Συγχωρήστε μας για την κατάσταση του χώρου, όμως μέχρι πριν δύο ημέρες ήταν 60 πόντους κάτω από το νερό».

Ο Τζον Μαργκόλις, ένας τραπεζίτης 46 ετών που σκέφτεται να ψηφίσει τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ, ανακάλυψε ότι το ηλεκτρονικό μηχάνημα που χρησιμοποίησε για να ψηφίσει δεν λειτουργεί. Ένας εθελοντής του ζήτησε να περιμένει σε μια νέα ουρά για να ψηφίσει με ψηφοδέλτιο. Όμως η ουρά ήταν πολλή μεγάλη κι έτσι ο Μαργκόλις προτίμησε να πάει σπίτι του και να επιστρέψει αργότερα.

«Υποστηρίζω 100% τον Ρόμνεϊ. Ας πούμε ότι τον υποστήριζα μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μαργκόλις, όμως επεσήμανε ότι εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετώπισε τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον κυκλώνα Σάντι.

Το βόρειο Νιού Τζέρσεϊ επλήγη ιδιαίτερα από τον κυκλώνα Σάντι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και σήμερα και άρα χωρίς θέρμανση την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν στη διάρκεια της νύχτας.

Όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μπορούν να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου ή ακόμη και μέσω φαξ, γράφει το ΑΜΠΕ.

Στη Νέα Υόρκη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και όπου όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μπορούν να ψηφίσουν όπου θέλουν, περίπου 60 εκλογικά κέντρα μετακινήθηκαν την τελευταία στιγμή.

Στην περιοχή Στέιτεν Άιλαντ αρκετοί ψηφοφόροι αναγκάστηκαν να περιμένουν μέσα στο σκοτάδι από τις 06:00 το πρωί για να ψηφίσουν σε μια σκηνή που τροφοδοτούσε με ηλεκτρισμό μια γεννήτρια.

Στο Κουίνς, όπου δεν έχει επανέλθει ακόμη η ηλεκτροδότηση, πολλές φορές η ψηφοφορία καθυστερούσε εξαιτίας προβλημάτων που προέκυπταν με τις γεννήτριες. Κάποια ηλεκτρονικά μηχανήματα δεν λειτουργούσαν «και δεν υπήρχε καν στυλό», παραπονέθηκε μια ψηφοφόρος.

Σε μια συνοικία του ανατολικού Μανχάταν ένα εκλογικό κέντρο αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο γυμναστήριο ενός σχολείου.

Από τις 6 το πρωί είχαν δημιουργηθεί μπροστά από το εκλογικό κέντρο αυτής της συνοικίας, όπου ζουν κυρίως μετανάστες, μεγάλες ουρές. Επί τόπου βρίσκονταν κινέζοι, ισπανοί και αϊτινοί μεταφραστές για να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους που δεν μιλούν καλά αγγλικά.

Ο Αλφόνσο Μορένο, Μεξικανός 51 ετών, πήγε να ψηφίσει μαζί με τη γυναίκα του Μαριμπέλ. Το ζευγάρι που έχει τέσσερα παιδιά εξακολουθεί να είναι χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό οκτώ ημέρες μετά το πέρασμα του Σάντι.

«Έχουμε παγώσει, όμως θέλαμε να ψηφίσουμε, είναι σημαντικό», εξήγησε ο Μορένο, που θα ψηφίσει τον Ομπάμα.