Ο Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε απροκάλυπτα την Τετάρτη τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που όπως είπε του επισημαίνει συνεχώς πως η χώρα του χρηματοδότησε μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν — κάτι ανώφελο, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, στην εμπόλεμη χώρα.

«Θεωρώ ότι η Ινδία θα όφειλε να εμπλακεί περισσότερο στο Αφγανιστάν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Επιτιμώντας τα κράτη της περιοχής που, έκρινε, αφήνουν το μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες των ΗΠΑ έπειτα από 17 χρόνια πολέμου, αναφέρθηκε ειρωνικά στους συμμάχους που έστειλαν «εκατό στρατιώτες» κι έπετα απ’ αυτό λένε πως έχουν «δεσμευθεί στο Αφγανιστάν».

«Ενώ εμείς — εμάς μας κοστίζει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό», εξεμάνη.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, με τον οποίο «καταλαβαινόμαστε θαυμάσια», «μου λέει μονίμως ότι ανήγειρε μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν», συνέχισε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος, που δεν είναι ακριβώς γνωστός για την αγάπη του για τη λογοτεχνία.

«Τι υποτίθεται ότι πρέπει να απαντήσω, “Ω, σας ευχαριστούμε για τη βιβλιοθήκη σας”; Δεν ξέρω καν ποιος τη χρησιμοποιεί στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, επιμένοντας στο ότι αυτή η δωρεά αποτελεί μηδαμινή συνεισφορά, σε σύγκριση με τις αμερικανικές δαπάνες στη χώρα όπου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πόλεμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποια βιβλιοθήκη αναφερόταν ακριβώς.