Η Αργεντινή αναμένεται ημέρας να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον της διαδικασίας κατάσχεσης από ένα κερδοσκοπικό αμοιβαίο κεφάλαιο, το NML, που εδρεύει στα νησιά Καϊμάν, που πέτυχε εδώ και 20 μέρες να ακινητοποιηθεί στον Κόλπο της Γουϊνέας, στ’ ανοικτά της Γκάνας, το αργεντίνικο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο Libertad, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερο το πλοίο.

«Η Αργεντινή δεν θα καμφθεί ποτέ από ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο, ενώ οι κυβερνητικές αποφάσεις μας θα διέπονται, πάντοτε, από ένα πνεύμα αυτονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αργεντινής, Χουάν Μανουέλ Αμπάλ Μεδίνα.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρσνερ, δήλωσε ότι «το Μπουένος ‘Άϊρες δεν δέχεται εκβιασμούς», και πρόσθεσε ότι «δεν θα πετύχουν τους σκοπούς τους τα κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια».

Ο επικεφαλής της αργεντίνικης διπλωματίας, Έκτορ Τίμερμαν, πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και να ζητήσει απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιδιώξει να επιτραπεί, άμεσα, στο Libertad, το οποίο έχει ακινητοποιηθεί από τις αρχές στην Γκάνα, να συνεχίσει τον πλου του.

Δύο φορές, το 2005 και το 2010, το NML δεν αποδέχθηκε να υπάρξει διακανονισμός με το Μπουένος Άϊρες για το ομόλογο, που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2001, όταν το Μπουένος Άϊρες δεν είχε, λόγω χρεοκοπίας, πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Αργεντινή χαρακτηρίζει παραβίαση του διεθνούς δικαίου την ακινητοποίηση του πλοίου.