Περισσότεροι από 700.000 Αφγανοί, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, επέστρεψαν φέτος στη χώρα τους από το Ιράν, καθώς η ιρανική οικονομία γίνεται πιο σφικτή, με άμεσα αποτελέσματα και στην αφγανική, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Σε έκθεση για το διάστημα έως την 1η Δεκεμβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τονίζει πως 752.325 Αφγανοί επέστρεψαν στη χώρα τους από το Ιράν και το Πακιστάν, οι 721.633 από το Ιράν.

Η αύξηση των επιστροφών μη καταγεγραμμένων μεταναστών από το Ιράν παρουσιάζει τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Αποδίδεται το φαινόμενο αυτό στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ιράν, όπως η υποτίμηση του νομίσματος. Παράλληλα, η ζήτηση για Αφγανούς εργάτες στην παραοικονομία του Ιράν έχει μειωθεί δραστικά.

«Καθώς όλοι οι Αφγανοί στέλνουν ό,τι βγάζουν στην πατρίδα τους, ήδη οι επιπτώσεις στην αφγανική οικονομία είναι προφανείς» αναφέρεται στην έκθεση.

Όπως τονίζει το Reuters, επικαλούμενο ιρανικά μέσα ενημέρωσης, πολλοί από τους Αφγανούς επιστρέφουν επιθυμώντας να αναζητήσουν τρόπο να μπουν στην Τουρκία.

(φωτογραφία αρχείου)