Έκκληση στις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επανεξετάσουν την ποινή και να απελευθερώσουν τον σύζυγό της απηύθυνε η σύζυγος ενός Βρετανού φοιτητή, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Αμπού Ντάμπι για κατασκοπεία προς όφελος ξένης χώρας.

Ο διδακτορικός φοιτητής Μάθιου Χέτζις καταδικάστηκε σε ισόβια κατηγορούμενος για κατασκοπεία για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, κάτι που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε άκρως απογοητευτικό.

«Ο Ματ είναι αθώος» δήλωσε στο Reuters η σύζυγός του Ντανιέλα Τεχάντα. «Το να καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη ένας αθώος ερευνητής, ο οποίος είχε σε μεγάλη εκτίμηση τα ΗΑΕ, λέει πολλά για την έλλειψη ανοχής και σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή που τους χαρακτηρίζει».

«Θα πρέπει να επανεξετάσουν την ποινή τους και να αφήσουν ελεύθερο τον σύζυγό μου, ο οποίος είναι μακριά μας ήδη πάνω από έξι μήνες» είπε η ίδια.

Η Ντανιέλα Τεχάντα κατηγόρησε το Φόρειν Όφις ότι αγνόησε τις εκκλήσεις του για βοήθεια. Η καταδίκη του 31 ετών φοιτητή προκάλεσε σοκ στη Βρετανία και πολιτικές πιέσεις στον ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ.

Η Βρετανία θεωρεί τα ΗΑΕ στρατηγικό της σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Τεχάντα, επιστρέφοντας από το Ντουμπάι, δήλωσε ότι το Φόρεϊν Όφις θέτει τα διπλωματικά του συμφέροντα πάνω από εκείνα ενός αθώου πολίτη, ο οποίος συνελήφθη αυθαιρέτως.

Ο Χέτζις συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι στις 5 Μαΐου ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική ασφαλείας των ΗΑΕ μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011.

Ο Χαντ ξεκίνησε τις δημόσιες δηλώσεις για την υπόθεση αφότου η οικογένεια του Χέτζις δημοσιοποίησε την είδηση της σύλληψής του τον Οκτώβριο. Ο Χέτζις αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στις 29 Οκτωβρίου και υψηλόβαθμοι Βρετανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν έκπληξη στο άκουσμα της χθεσινής απόφασης του δικαστηρίου.

Ο ίδιος ο Χαντ δήλωσε χθες «βαθιά σοκαρισμένος» από την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Βρετανού. Όπως είπε η Τεχάντα, έκανε η ίδια έκκληση στο Φόρεϊν Όφις να ασκήσει πιέσεις στα ΗΑΕ να αφήσουν ελεύθερο τον Χέτζις από την απομόνωση όπου κρατούνταν πριν από την δίκη του.

«Απλώς αγνόησαν τις εκκλήσεις μου. Απάντησαν ότι δεν είναι μέρος της δουλειάς τους, ότι δεν είναι μέρος των υποχρεώσεών τους».

«Ήταν πολύ, πολύ τρομαγμένος όταν στάθηκε ενώπιον του δικαστή. Άρχισε να τρέμει όταν ο διερμηνέας τού ανακοίνωσε την ποινή. Του ζήτησε να ελέγξει ξανά αν άκουσε καλά» είπε η ίδια περιγράφοντας την αντίδραση του συζύγου της στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης.

(φωτογραφία αρχείου)