Ο James Simons έχει σήμερα προσωπική περιουσία 20 δισ. δολαρίων, όντας ένας από τους πλέον πετυχημένους και πολυπαινεμένους επενδυτές.

Ο 80χρονος αυτοδημιούργητος βασιλιάς της Wall Street, ο λεγόμενος «ποσοτικός επενδυτής», ήταν ο άνθρωπος που έφερε άλλη μια επανάσταση στον κλάδο της επενδυτικής, αλλάζοντας την ίδια τη λειτουργία των hedge funds μέσω της μαθηματικής προσέγγισής του.

Αυτό βέβαια δεν αποκαλύπτει ποιος πραγματικά είναι ο ισχυρός άντρας της θρυλικής σήμερα Renaissance Technologies, του hedge fund που ίδρυσε το 1982 και έφτασε σήμερα να διαχειρίζεται κεφάλαια 57 δισ. δολαρίων. Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από τις καθημερινές δραστηριότητες στον γίγαντα της επενδυτικής το 2010, συνεχίζει να διαδραματίζει κεφαλαιώδη ρόλο στη Renaissance και να βγάζει δισεκατομμύρια για όλους.

Βλέπετε πριν ασχοληθεί με την επενδυτική, ο Simons δούλευε ως αναλυτής για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και συνήθιζε να σπάει κωδικούς και να αποκρυπτογραφεί μηνύματα στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Έναν πόλεμο τον οποίο θα καυτηρίαζε κάποια στιγμή στον Τύπο και θα έβλεπε να τον διώχνουν κακήν-κακώς από το υπουργείο.

Τότε ήταν που μετακινήθηκε στο Τμήμα Μαθηματικών του Stony Brook University, στο οποίο θα περνούσε την επόμενη δεκαετία ως αστέρας του κλάδου (και κοσμήτορας), αφήνοντας σημαντικές συνεισφορές στα μαθηματικά και ειδικά στη γεωμετρική θεμελίωση της θεωρίας των χορδών.

Κι όλα αυτά μέχρι να παραιτηθεί το 1978 για να τσαλαβουτήσει στην επενδυτική, παντρεύοντας Wall Street και μαθηματικά σε ένα νέο μοντέλο δικής του έμπνευσης.

Η Renaissance Technologies έγινε διάσημη, μεταξύ άλλων, και για το περιβόητο Medallion Fund, μια επενδυτική στρατηγική 10 δισ. δολαρίων που είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στους υπαλλήλους της φίρμας.

Την ίδια ώρα, ο Simons έχει δώσει περισσότερα από 2,7 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και οι περισσότεροι διαγωνισμοί μαθηματικών στις ΗΠΑ φέρουν διαχρονικά τη σφραγίδα του…