Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αντισταθεί στις πιέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για συζητήσεις με σκοπό τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την παύση της αυτονόμησης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το άρμα της Μόσχας, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Ελλάδος, βαθαίνοντας το ρήγμα εντός της παγκόσμιας κοινότητας των χριστιανών ορθόδοξων.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θέλει να καταστεί αυτοκέφαλη και έχει ζητήσει την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Θέλοντας να εμποδίσει μία τέτοια εξέλιξη, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, έχει αποστείλει επιστολές σε όλες τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες, απευθύνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανίας.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος εξέτασε την επιστολή και θα απαντήσει σύντομα», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ερωτηθείς ο ίδιος τι θα αναφέρει στην απάντησή της, ανέφερε: «Δεν θα είναι υπέρ της διάσκεψης των Ορθοδόξων Εκκλησιών για να συζητήσουν το θέμα. Θα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη ενότητας μεταξύ των ορθοδόξων εκκλησιών».

Η ορθόδοξη εκκλησία της Βουλγαρίας επίσης απέρριψε τη ρωσική πρόταση την περασμένη εβδομάδα.

Η Εκκλησία της Ρωσίας τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι δεν θα λαμβάνει στο εξής μέρος σε δομές υπό την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αναμένεται σύντομα να αποφασίσει αν στηρίζει ή όχι την ανεξαρτησία της εκκλησίας του Κιέβου.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εξετάσει το ζήτημα του αυτοκέφαλου της εκκλησίας της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, ίσως μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Μετά από αυτό, η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφασίσει για τη στάση της».

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει την ισχύ του Πάπα στην Καθολική Εκκλησία, όμως θεωρείται παραδοσιακά ως «πρώτος μεταξύ ίσων» μεταξύ των πατριαρχών των αυτοκέφαλων ορθόδοξων εκκλησιών.