Ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ είναι πολύ πιθανό να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για το υπόλοιπο της ζωής του σήμερα, όταν το Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε θα ανακοινώσει την ποινή του αφού τον έκρινε ένοχο για την υποστήριξη των ανταρτών στη χώρα σε μια ένοπλη σύρραξη στην διάρκεια της οποίας διέπραξαν χιλιάδες φόνους, βιασμούς κι ακρωτηριασμούς.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 80 ετών στον 64χρονο Τέιλορ, τον πρώτο αρχηγό κράτους που καταδικάζεται από διεθνές δικαστήριο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και η απόφαση ενδέχεται να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο.

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε έκρινε ότι ο Τέιλορ υποκίνησε, συνέβαλε και συνέργησε στα εγκλήματα των ανταρτών του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου (Revolutionary United Front, RUF) στην διάρκεια του 11ετούς πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους ως το 2002.

Οι αντάρτες βίαζαν, δολοφονούσαν αμάχους, έκοβαν τα άκρα χιλιάδων ανθρώπων διεξάγοντας μια εκστρατεία τρόμου, ενώ ο Τέιλορ επωφελείτο από το εμπόριο των λεγόμενων ματωμένων διαμαντιών που συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της σύγκρουσης. Οι δικαστές έκριναν ότι ο Τέιλορ γνώριζε τις βαρβαρότητες που διέπρατταν αλλά μολαταύτα συνέχιζε να συμβάλλει ώστε οι μαχητές του RUF να χρηματοδοτούνται και να οπλίζονται.

Δεν έχει υπάρξει άλλος ηγέτης κράτους που να καταδικάστηκε από διεθνές δικαστήριο από τις δίκες της Νυρεμβέργης. Η δίκη του Τέιλορ διήρκεσε έξι χρόνια.