«Κορυφαία προτεραιότητα για τη Γερμανία» αποτελεί η διατήρηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν «και δεν μπορεί να τύχει νέας διαπραγμάτευσης», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, με τη 12η Μαΐου να πλησιάζει, ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

«Για εμάς, η θέση παραμένει σαφής -η ύψιστη προτεραιότητα είναι η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας και η πλήρης εφαρμογή της απ’ όλες τις πλευρές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βερολίνου. Που πρόσθεσε ότι «η πυρηνική συμφωνία ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με επτά χώρες και την Ε.Ε. και δεν μπορεί να αποτελέσει και πάλι αντικείμενο διαπραγμάτευσης… αλλά είναι επίσης σαφές πως, πέρα από την πυρηνική συμφωνία, θέλουμε να διασφαλίσουμε πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.»
Επίσης, επισήμανε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε μια συμπληρωματική συμφωνία, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

«Πρέπει να εξετάσουμε αυτή την πρόταση προσεκτικά. Το ερώτημα είναι υπό ποιες περιστάσεις θα ήταν έτοιμο το Ιράν να αφήσει αυτή τη διαδικασία να συμβεί. Βρισκόμαστε σε στενή και εποικοδομητική ανταλλαγή μεταξύ των τριών της ΕΕ [των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνυπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2015] και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε πως η Μεγάλη Βρετανία εργάζεται στενά με τους συμμάχους της για θέματα που σχετίζονται με το Ιράν, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας της στις συνομιλίες του Μακρόν με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως μίλησε στον Τραμπ για μια «νέα συμφωνία», στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που παραμένουν σχετικά με το Ιράν πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προκλήσεις που θέτει το Ιράν στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων και εκείνων των θεμάτων που θα μπορούσε να καλύψει μια νέα συμφωνία όπως πρότεινε ο πρόεδρος Μακρόν», σημείωσε ο εκπρόσωπος, που πρόσθεσε: «Η πυρηνική συμφωνία ήταν προϊόν 13 ετών ακάματης διπλωματίας και λειτουργεί».

«Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν πράγματα που δεν καλύπτει η συμφωνία τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε περιλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων, του τι θα συμβεί όταν λήξει η συμφωνία και της αποσταθεροποιητικής δράσης του Ιράν στην περιοχή», ανέφερε καταληκτικά.

Η πρόταση του Μακρόν προβλέπει πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο να εμποδίσουν οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν έως το 2025 και μετά το έτος αυτό, να αντιμετωπίσουν το θέμα του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική λύση, η οποία να περιορίζει την επιρροή του Ιράν σε Υεμένη, Συρία, Ιράκ και Λίβανο.