Μπορεί «πατέρας» του ίντερνετ να θεωρείται ο Λονδρέζος Τιμ Μπέρνερς Λι, ένας Ινδός υπουργός όμως έχει μία άλλη εκδοχή να προτείνει, προσφέροντας άφθονο γέλιο στους Ινδούς συμπατριώτες του – και όχι μόνο.

Ο Biplab Deb, επικεφαλής του κρατιδίου Tripura στα βορειοανατολικά της Ινδίας, υποστήριξε πως το ίντερνετ εφευρέθηκε πριν χιλιάδες χρόνια από τους αρχαίους Ινδούς.

Το επιχείρημά του ήταν μία αναφορά στο ινδουιστικό έπος Μαχαμπαράτα, η συγγραφή του οποίου τοποθετείται περίπου στον 8ο π.Χ αιώνα. Το Μαχαμπαράτα είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα έπη της Ινδίας, μαζί με τα Ραμαγιάνα και Μεγάλες Πουράνες.

Ο Deb ισχυρίστηκε πως η μάχη του Kurukshetra, που περιγράφεται στο Μαχαμπαράτα, αποδεικνύει την ύπαρξη όχι μόνο του ίντερνετ αλλά και της δορυφορικής τεχνολογίας στην αρχαία Ινδία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, το γεγονός πως ο Sanjaya, ένας από τους χαρακτήρες του έπους, μπόρεσε να δώσει στον βασιλιά Dhritarashtra λεπτομερή περιγραφή μιας μάχης, που γινόταν σε μεγάλη απόσταση, αποδεικνύει πως η Ινδία είχε πρόσβαση και στις δύο τεχνολογίες.

Ο Deb, όπως σημειώνει το BBC, προστίθεται στον μακρύ κατάλογο Ινδών πολιτικών – ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι – οι οποίοι έχουν υποστηρίξει πως η σύγχρονη τεχνολογία επινοήθηκε στην αρχαία Ινδία. Ο Μόντι είχε πει το 2014 σε συνάντηση με γιατρούς και προσωπικό νοσοκομείο της Μουμπάι πως η αισθητική χειρουργική υπήρχε στην αρχαία Ινδία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Satyapal Singh προκάλεσε αίσθηση όταν είπε πως η πρώτη αναφορά σε αεροπλάνο εντοπίζεται στο αρχαίο ινδουιστικό έπος Ραμαγιάνα.