Ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συχνά ηχογραφούσε τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το 2016. Το υλικό αυτό είναι πιθανό να έχει κατασχεθεί από το FBI στη διάρκεια της εφόδου του στο διαμέρισμα, το γραφείο και το δωμάτιο ξενοδοχείου του Μάικλ Κοέν.

Την πληροφορία αυτή μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. Τις ηχογραφημένες αυτές συζητήσεις είχε μάλιστα ακούσει ο Τραμπ και συνεργάτες του. Μεταξύ άλλων, είχαν ηχογραφηθεί συζητήσεις για την προεκλογική καμπάνια και επαφές με τα μέσα ενημέρωσης.

Η πληροφορία αυτή, όπως τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, αποκαλύπτει πόσο εκτεταμένα ερευνά το FBI τη δουλειά του Κοέν, ο οποίος πιθανώς δρούσε και ως διαμεσολαβητής του Τραμπ. Σύμφωνα με το CNN, το ένταλμα έρευνας περιλάμβανε αρχεία σχετικά με τα οικονομικά του Κοέν.

Ο Κοέν φέρεται να είχε παίξει στον Τραμπ και συνεργάτες συζητήσεις που είχε με πολιτικούς και προσωπικότητες των μίντια, στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών για την καμπάνια του. Ήταν συζητήσεις αναφορικά με το εάν τα ΜΜΕ θα ήταν δίκαια απέναντι στον υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία.

Το εάν ο δικηγόρος έχει ηχογραφήσει συνομιλίες και στο γραφείο του Αμερικανού προέδρου στον Πύργο Τραμπ απασχολεί ορισμένους συνεργάτες του, από την προεκλογική εποχή του. Η εφημερίδα Washington Post ήταν η πρώτη που έκανε λόγο για τις ανησυχίες αυτές χθες. «Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που έλεγαν σε όποιον έμπαινε στο περιβάλλον του Τραμπ. Μην συζητάτε στο γραφείο του, καταγράφει τις συνομιλίες» δήλωσε πρώην αξιωματούχος της καμπάνιας του. Έτσι, κάποιοι επέλεγαν να μιλούν με τον Κοέν στους διαδρόμους ή σε άλλα σημεία του Πύργου Τραμπ.

Οι ανακριτές δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο ηχητικό υλικό που κατασχέθηκε κατά την αιφνιδιαστική έρευνα του FBI. Σε πρώτο στάδιο, το υλικό αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί από μία ανεξάρτητη ομάδα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνει δεν προστατεύονται από τη νομοθεσία προστασίας μεταξύ δικηγόρου και πελάτη και να εξεταστεί το εάν εντάσσονται στο πλαίσιο του εντάλματος έρευνας που έχει εκδοθεί.

Ο δικηγόρος του Κόεν Στίβεν Ράιαν δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο. Σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε πει πως η έρευνα δεν ήταν απαραίτητη και την είχε χαρακτηρίσει ανάρμοστη. Ο ίδιος εκτιμά ότι η έρευνα αυτή «είχε ως αποτέλεσμα την μη απαραίτητη κατάσχεση υλικού επικοινωνίας μεταξύ πελάτη και δικηγόρου. Οι πρακτικές αυτές των ανακριτικών αρχών είναι προς την λάθος κατεύθυνση, καθώς ο κύριος Κόεν έχει συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, έχει συμπεριληφθεί η παράδοση χιλιάδων εγγράφων στο Κογκρέσο, ενώ έχει καταθέσει ενόρκως».