Κοτζιάς: Τα θέματα που απομένουν για συζήτηση είναι και τα πιο δύσκολα

«Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας, η διαδικασία συνεχίζεται» είπε ο Ντιμιτρόφ


ΚΟΣΜΟΣ
13:59
12/04/2018
Κοτζιάς: Τα θέματα που απομένουν για συζήτηση είναι και τα πιο δύσκολα
1
loading

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην Αχρίδα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, με τους δύο να κάνουν κοινές δηλώσεις για την πρόοδο των σημερινών επαφών αλλά και τα «δύσκολα», όπως τα χαρακτήρισαν, ζητήματα που απομένουν. Το κλίμα που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των δύο υπουργών ήταν πως σημειώθηκε πρόοδος αλλά τα πιο δύσκολα θέματα τα έχουν ακόμα μπροστά τους.

«Κάθε φορά που συναντιόμαστε έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση» είπε ευχαριστώντας τον υπουργό της πΓΔΜ ο Νίκος Κοτζιάς.

Ευχαρίστησε τους διπλωμάτες και των δύο κρατών, τους ειδικούς και τους καθηγητές, «που έχουν κάνει σοβαρές προόδους στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει, ιδιαίτερα όλο αυτό το πλαίσιο κοινής ανάπτυξης συνεργασιών αλλά και στο πολύ σοβαρό για μας ζήτημα του αλυτρωτισμού», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. «Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε σήμερα θετικά και πάντα ελπίζουμε να καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, εύκολα. Βέβαια τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας και ο Νικόλας κι εγώ» συνέχισε, «προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».

Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε και νέα συνάντησή του με τον Ντιμιτρόφ το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, στη Θεσσαλονίκη στις 2-3 Μαΐου στη Διαβαλκανική Σύνοδο.

Για «πολύ καλές συζητήσεις» μίλησε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, σημειώνοντας πως συζήτησαν για όλα τα ερωτήματα που εμπεριέχονται στο θέμα της ονομασίας. «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία. Παράλληλα συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη, πριν περίπου από δέκα ημέρες, σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται. Έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική τετραμερής συνάντηση, όπου θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ εκ νέου με τον ομόλογό μου Νίκο Κοτζιά. Θα είμαστε σε επαφή».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Nikos psaras

    Μας εχουν πρ....ζαλιση με το ονομα εγω δεχουμε να το πουνε στην γλωσσα τους
    [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει