Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π: Ο αριθμός 3,14 στον οποίο αφιερώνει το σημερινό doodle η Google

H ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου


ΚΟΣΜΟΣ
0:25
14/03/2018
Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π: Ο αριθμός 3,14 στον οποίο αφιερώνει το σημερινό doodle η Google
7
loading

Σαν σήμερα το 1879, γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος βραβεύθηκε με Νόμπελ για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, ενώ έμεινε στην ιστορία ως «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας. Η σημερινή μέρα όμως έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π» και σε αυτήν είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Η ημέρα γιορτάζεται σήμερα εξαιτίας των αριθμητικών συμπτώσεων. Ως γνωστόν, η τιμή της σταθεράς ∏=3,14. Στο εξωτερικό συνηθίζουν να γράφουν πρώτα το μήνα και μετά την ημέρα άρα σήμερα έχουμε 3-14.

Πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου γιορτάζουν την σημερινή μέρα με πάρτυ. Στη 1.59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι∏=3,14159.

Ο εορτασμός της ημέρας του «π» καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw. Γιορτάζεται, δε, με την κατανάλωση στρογγυλών πιτών καθώς στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie που προφέρεται ως «πάι».

download

Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς. Στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά ελληνικοί χαρακτήρες. Το π είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη ή αριθμός του Λούντολφ.

Η σημερινή ημερομηνία εμφανίζεται στο αμερικανικό ημερολόγιο ως 3/14 ή 3-14, τα οποία αντιστοιχούν στα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού «π». Για τους λάτρεις των αριθμών τότε στις 1:59 και 26 δευτερόλεπτα θα γιορτάζει το «π» παράγοντας τα επτά πρώτα ψηφία του, ήτοι τον αριθμό 3,1415926.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar !!

  Μνημονικός κανόνας για τα 6 πρώτα σημαντικά ψηφία του π: Αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρεί.

 2. avatar οοοο

  Πάντως τέτοιες γιορτές πρέπει να απαγορευτούν σε χώρες που κάνουν γιορτές τις κάνναβης όπως η Ελλάδα.

 3. avatar Stateless

  Φοβερό νούμερο το οποίο δεν έχει τέλος.
  Ούτε καν επανάληψη ή μια αρμονία.
  Αν ποτέ βρεθεί το τέλος αυτού του αριθμού ουσιαστικά θα είναι και η λύση στο να τετραγωνιστει ο κύκλος.

  1. avatar Μαθηματικός

   Οι άρρητοι αριθμοί δεν έχουν "τέλος" και είναι πολύ περισσότεροι από τους ρητούς.

   1. avatar Stateless

    Ναι αλλά έχουν επαναλήψεις ή αρμονία. Είναι ατελή αλλά μπορεί να έχουν όλο 6 άρια ή άπειρα 3αρια στο τέλος ή ατελή με 30 δεκαδικά που επαναλαμβάνονται εις το άπειρο. Βγαίνει κάποιο πόρισμα με όλους τους άρρητους αριθμούς.
    Το 3.14 είναι ότι να ναι. Διαβάζεις ένα εκατομμύριο δεκαδικά ψηφία χωρίς καμιά λογική. Πάρα πολλά πανεπιστήμια προσπαθούν να βρουν μια λογική σειρά, με υπερ υπολογιστες φυσικά. Τίποτα μέχρι τώρα. Το μόνο που βλέπουν είναι
    δισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία που σκάνε τυχαία.
    Ξαναλέω, αν βρουν τέλος ή επαναλήψεις κι ας μην έχει τέλος ή κάτι άλλο που να μπορεί να βγει μια θεωρία , τότε θα τετραγωνιστει ο κύκλος.

    1. avatar Μαθηματικός

     Είναι λάθος αυτό που ξανά-αναφέρετε, όμορφο, ρομαντικό, όμως εκτός μαθηματικά αποδεκτής πραγματικότητας. Δεν θα βρεθεί τέλος ή επαναλήψεις γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Επίσης δεν είναι ο μόνος αριθμός για τον οποίο ισχύει αυτό που λέτε (δηλ. η εντελώς τυχαία παράθεση ψηφίων), το ίδιο ισχύει για το ρίζα 2, το Φ, τον νεπέριο e κ.λπ, αυτό όμως δεν κάνει τον αριθμό π λιγότερο γοητευτικό. Υπολογίζει με ακρίβεια την περιφέρεια ενός κύκλου εάν γνωρίζουμε την ακτίνα και υπολογίζει με ακρίβεια το εμβαδόν ενός κύκλου και ένα σωρό άλλες ιδιότητες που τον κάνουν πολύ γοητευτικό. Το εμβαδόν ενός κύκλου δεν πρόκειται ποτέ να ισούται ποτέ με το εμβαδόν ενός τετραγώνου.

     1. avatar Stateless

      "Το εμβαδόν ενός κύκλου δεν πρόκειται ποτέ να ισούται ποτέ με το εμβαδόν ενός τετραγώνου".
      Ακριβώς αυτό και συμπληρώνω ότι ο λόγος είναι, επειδή το πι δεν έχει και δεν πρόκειται να έχει τέλος.
      Και ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι (και η Apple παρακαλώ) που προσπαθούν μάταια να βρουν τέλος, το κάνουν επειδή άμα βρεθεί τότε μαθηματικά τετραγωνίζεις το κύκλο.
      Φυσικά και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αυτό, δεν το συζητάμε.
      Τώρα, αν χωρίσεις έναν κύκλο σε άπειρα τρίγωνα και θεωρήσεις αυτή τη μικροσκοπική περιφέρεια ως βάση του τριγώνου, έτσι τετραγωνιζεται ο κύκλος.
      Μηχανικά και όχι μαθηματικά.
      Θέλω σου πω ότι ΣΦΆΛΜΑ είναι να θεωρείς το νερό επίπεδο. Αφού είναι στρογγυλός ο πλανήτης άρα κι αυτό είναι κομμάτι περιφέρειας κύκλου.
      Κι όμως μηχανικά δουλεύει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει