Τουλάχιστον απροσδόκητη ήταν η εξέλιξη για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε την Πέμπτη να συναντηθεί το προσεχές διάστημα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον οποίο ενεπλάκη αφότου ανέλαβε την εξουσία σε μια επιθετική ανταλλαγή απειλών και προσβολών.

Στις αρχές του χρόνου ο Τραμπ είχε κάνει μία δήλωση που περισσότερο έμοιαζε με… γρίφο παρά με ξεκάθαρη θέση.

«Πιθανώς έχω μια πολύ καλή σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν», τόνισε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστός για τις καλές ατάκες που «πετάει» κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, ειδικά αν θέλει να επιτεθεί σε κάποιον, πριν από δύο μήνες, απαντώντας σε μια δήλωση που έκανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, όταν υποστήριξε ότι πάνω στο γραφείο του βρίσκεται πάντα ένα κουμπί για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων της χώρας του, ανέφερε μέσω Twitter ότι το «δικό του» κουμπί, αυτό για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, «είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου δουλεύει!».

Το Νοέμβριο που πέρασε οι δηλώσεις ήταν ακόμη πιο έντονες. Συγκεκριμένα μύδρους εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω των οποίων φτάνουν στο σημείο να αναφέρουν ότι του αξίζει η θανατική ποινή εξαπέλυαν τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας, επειδή προσέβαλε τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα-όργανο του κυβερνητικού κόμματος, «Rodong Sinmun» έλεγε ότι: «Το χειρότερο έγκλημά του, το οποίο θα είναι πάντα ασυγχώρητο, είναι ότι τόλμησε να προσβάλλει κακοπροαίρετα την αξιοπρέπεια της ύψιστης ηγεσίας». «Θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απλώς ένας απεχθής εγκληματίας, που καταδικάστηκε σε θάνατο από τον κορεατικό λαό».

Από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ είχε επιδοθεί σε έναν λεκτικό πόλεμο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ανταλλάσσοντας προσβολές και απειλές για στρατιωτικά πλήγματα και εγείροντας ανησυχίες για πιθανή σύρραξη.

Προς το τέλος της ασιατικής του περιοδείας, ο Τραμπ έστειλε ένα tweet από το Ανόι, χλευάζοντας τον βορειοκορεάτη ηγέτη για το ύψος και το βάρος του: «Γιατί θα πρέπει ο Κιμ Γιονγκ Ουν να με αποκαλεί “γέρο” τη στιγμή που εγώ ΠΟΤΕ δεν θα τον χαρακτήριζα “κοντό και χοντρό”;».

Άγνωστος ο τόπος συνάντησης

Πάντως ο τόπος και η ημερομηνία της συνάντησης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Αυτή η ανατροπή καταγράφεται έπειτα από μια διετία εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω της επιτάχυνσης των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σε σύντομο διάγγελμά του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ για την ιστορική σύνοδο κορυφής.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό», είπε, εξηγώντας πως ο Κιμ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του. «Ο πρόεδρος Τραμπ (…) είπε ότι δέχεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, για να επιτευχθεί η μόνιμη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, 71 ετών, αποδέχθηκε την πρόσκληση του αινιγματικού 30αρη βορειοκορεάτη ηγέτη.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του. «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν επιδόθηκε επιστολή του Κιμ στον Τραμπ, όπως είχε αναφερθεί από μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, αλλά η πρόκλησή του επιδόθηκε «προφορικά».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την «αλλαγή» της στάσης της Βόρειας Κορέας και την ανακοίνωση της προσεχούς συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «το αποτέλεσμα της συνεργασίας (…) της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να ασκηθεί διαρκής ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα».

Η ανακοίνωση στην Ουάσινγκτον ακολουθεί την θεαματική εκτόνωση της έντασης που επιτεύχθηκε στην κορεατική χερσόνησο από την αρχή της χρονιάς, χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Ο Κιμ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με τη Σεούλ, να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007. Η σύνοδος θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ προέτρεπαν πάντως η εξέλιξη να αντιμετωπιστεί με μια δόση επιφύλαξης, έπειτα από τον πολύμηνο φραστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.