«Νέες πρωτοβουλίες» θα παρουσιάσει το Ιράν σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλιλί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το είδος των πρωτοβουλιών.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά του Ιράν, που ενισχύθηκαν το 2010 με εμπορικό, οικονομικό και πετρελαϊκό εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο Τζαλιλί υπογράμμισε πως «οι απειλές και η πίεση δεν έφεραν ποτέ αποτελέσματα και δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να αυξήσουν την αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού».

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη «για περισσότερες διαπραγματεύσεις και μεγαλύτερη συνεργασία» με την Ομάδα 5+1, κατέληξε.

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από την πλευρά του ζήτησε από τους Δυτικούς να «αλλάξουν γλώσσα» απέναντι στο Ιράν, αν επιθυμούν να υπάρξει λύση.

«Προσβάλλουν συνεχώς τον ιρανικό λαό και χρησιμοποιούν τη γλώσσα της βίας και της προσβολής. Όμως τους λέω στο όνομα του ιρανικού λαού ότι αυτή η μέθοδος δεν θα έχει αποτελέσματα. Πρέπει να αλλάξουν γλώσσα και να μιλήσουν με σεβασμό», υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και το ιρανικό κοινοβούλιο, 204 βουλευτές του οποίου (σε σύνολο 290) ζήτησαν σε διακήρυξή τους προς την Ομάδα 5+1 «να εγκαταλείψει την πολιτική της αντιπαράθεσης».

Οι βουλευτές επανέλαβαν επίσης «την αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα», αναφερόμενοι στις δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είχε δηλώσει στις 22 Φεβρουαρίου ότι τα πυρηνικά όπλα είναι αντίθετα με τις αξίες του Ισλάμ.

Εξάλλου σήμερα ο Αγιατολάχ Σαντέγκ Λαριτζανί, επικεφαλής της δικαστικής αρχής, υποστήριξε τα λεγόμενα του Χαμενεΐ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

«Οι δυτικές χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης λέει ότι δεν προσπαθούμε να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα και ότι πιστεύουμε ότι η κατοχή τους είναι αμαρτία, τα λόγια του αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση» σημείωσε ο Λαριτζανί.