Το προσδόκιμο ζωής για τους εργάτες αυτούς είναι τα… τριάντα χρόνια! Για να ζήσουν βγάζουν θείο μέσα από το ενεργό ηφαίστειο Ijen της Ινδονησίας, μεταφέροντας καλάθια με βάρος έως και 90 κιλά μέσα από ένα στενό μονοπάτι από τον κρατήρα του ηφαιστείου. Κι αυτό, δέκα φορές την ημέρα στη 12ωρη βάρδιά τους.

Είναι περίπου 200 οι εργάτες που κάνουν τη δουλειά αυτή και οι συνθήκες είναι αυτές που κατεβάζουν στον εξοργιστικό αυτό αριθμό των τριάντα χρόνων το προσδόκιμο ζωής τους.

Οι τοξικές ουσίες στον αέρα και τα αέρια μπορούν να αποβούν μοιραία αν κάποιος τα εισπνεύσει για πολλή ώρα και οι εργάτες ρισκάρουν τη ζωή τους για να παρέχουν θείο στις εταιρείες ου το χρησιμοποιούν.

Με ανύπαρκτο εξοπλισμό ασφαλείας το μόνο μέσο προστασίας που λαμβάνουν είναι ένα πανί στο πρόσωπό τους ή μάσκα αν είναι τυχεροί.

Τα αέρια από το ηφαίστειο περιορίζονται μέσω ενός δικτύου κεραμικών σωλήνων με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση του λιωμένου θείου.

Οι σοβαροί τραυματισμοί και τα προβλήματα στους πνεύμονες και τα μάτια είναι κοινά μεταξύ των εργατών αυτών αλλά η αμοιβή τους είναι διπλάσια σε σχέση με τους εργάτες στις τοπικές φυτείες καφέ.

Κι όλα αυτά πολύ κοντά στη μεγαλύτερη λίμνη θειικού οξέως στον κόσμο. Το pH του νερού είναι 0,5, σχεδόν όσο και στα υγρά στις μπαταρίες αυτοκινήτου!

Η υψηλότερη κορυφή του Ijen είναι το Μεράπι, ηφαίστειο που είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές και εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων πέρσι. Η λίμνη έχει εμβαδό ενός χιλιομέτρου και βρίσκεται δυτικά του ηφαιστείου.

Το θείο είναι η φυσική πηγή του θειικού οξέως που χρησιμοποιείται σε διυλιστήρια και στην παραγωγή απορρυπαντικών και λιπασμάτων.