Η γαλλική δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο, αποφασίζοντας να μη δώσει καμμία άλλη συνέχεια, τη μήνυση που είχε κατατεθεί κατά της γαλλικής εταιρείας Amesys, η οποία θεωρείται πως παρέσχε στην Λιβύη επί Μουάμαρ Καντάφι ένα σύστημα παρακολούθησης, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Αιξ-αν-Προβάνς.

«Η μήνυση κατ’ αγνώστου, που αναφερόταν σε τεχνικές πτυχές, ετέθη τελεσίδικα την περασμένη Τετάρτη στο αρχείο, έπειτα από τις επαληθεύσεις σχετικά με το καθεστώς του επιβαρυντικού υλικού», τόνισε ο εισαγγελέας του Αιξ Ντομνίκ Μουαγιάλ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λιμπερασιόν.

Η διαταχθείσα έρευνα από την εισαγγελία αφορούσε τις αποδιδόμενες «παραβιάσεις του ιδιωτικού βίου και την κατασκευή και την πώληση άνευ αδείας υλικού που επιτρέπει την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τρίτων», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο εισαγγελέας του Αίξ, στον οποίο υπάγεται η έδρα της Amesys, τεχνική εταιρεία του ομίλου Bull, η οποία ειδικεύεται σε συστήματα ασφαλείας, διέταξε την έρευνα έπειτα από τη μήνυση που κατέθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sherpa.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Αύγουστο από την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, η οποία τόνισε πως η Amecys είχε εξοπλίσει το κέντρο παρακολούθησης του Διαδικτύου στην Τρίπολη με ένα σύστημα ανάλυσης της κυκλοφορίας των πληροφοριών, που παρείχε τη δυνατότητα ελέγχου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με τελικό στόχο να ΄φιλτράρονται’, ή και να λογοκρίνονται «πακέτα» δεδομένων.

Η Amesys είχε παραδεχθεί πως είχε υπογράψει το 2007 με το καθεστώς του Καντάφι συμβόλαιο «που αφορούσε την παροχή μηχανημάτων ανάλυσης, που αφορά ένα τμήμα των συνδέσεων Ιντερνέτ». Ωστόσο, το συμβόλαιο αυτό «δεν περιελάμβανε ούτε τις ιντερνετικές επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, ούτε τα ψηφιακά δεδομένα, ούτε φιλτράρισμα των ιστοτόπων» και δεν επέτρεπε την παρακολούθηση τηλεφωνικών γραμμών, όπως διαβεβαίωνε η εταιρεία.

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο ιστότοπος Owni.fr είχε υποστηρίξει πως τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία επτά εξόριστων Λίβυων αντιφρονούντων, που διέμεναν στη Βρετανία, ή τις ΗΠΑ, παρακολουθούνταν από ένα σύστημα υποκλοπών και παρακολούθησης που είχε πωληθεί στον Καντάφι από την Amecys. Η εταιρεία είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «είχε παραδώσει στις λιβυκές αρχές μηχανήματα στα οποία δεν μπορούσε να ασκήσει τον παραμικρό έλεγχο κατά την χρήση την οποία ενδεχομένως τους γινόταν».