Με εξαίρεση αυτόν της Ρωσίας, οι πρεσβευτές των πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη δεν θα παραστούν στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο φέτος δόθηκε στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).

«Προφανώς έλαβαν εντολή να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ICAN και τη συνθήκη απαγόρευσης» των πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ Όλαφ Νέλσταντ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ICAN, ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων που μάχεται υπέρ της ιστορικής συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο από 122 χώρες, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης στις 6 Οκτωβρίου. Η ισχύς της συνθήκης παραμένει κυρίως συμβολική, καθώς οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν όλες αρνηθεί να την υπογράψουν,

«Όπως είναι τα πράγματα, μόνο ο Ρώσος πρεσβευτής θα είναι παρών» στην τελετή απονομής του Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου, εξήγησε ο Νέλσταντ.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης στο Ιντιστούτο την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία ενημέρωσαν για την απόφασή τους να εκπροσωπηθούν από τον δεύτερο τη τάξει στις πρεσβείες τους. «Συνήθως οι μεγάλες δυνάμεις, τουλάχιστον οι δυτικές, στέλνουν τους πρεσβευτές τους», επεσήμανε ο Νέλσταντ.

Σημείωσε επίσης ότι η συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων υπεγράφη «μια περίοδο αυξημένου κινδύνου σε ό,τι αφορά τη διάδοση των πυρηνικών όπλων», η πρεσβεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το επίπεδο εκπροσώπησής της.

«Η συνθήκη δεν θα καταστήσει πιο ειρηνικό τον κόσμο, δεν θα σημάνει την εξάλειψη ούτε ενός πυρηνικού όπλου, ούτε θα βελτιώσει την ασφάλεια κάποιου κράτους», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι πρεσβευτές της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ισραήλ αναμένεται επίσης να απουσιάσουν για διαφορετικούς λόγους από την τελετή απονομής, ενώ η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει πρεσβεία στο Όσλο.