Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) κατήγγειλαν σήμερα τα σχέδια μιας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προσέφερε αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη δολοφονία του καθενός από τα ηγετικά στελέχη της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της λατινοαμερικάνικης χώρας, η οποία πλέον αποπειράται να ενταχθεί στο πολιτικό σκηνικό ως κόμμα και τα μέλη της να επανενταχθούν στην κοινωνία.

«Πληροφορηθήκαμε ότι μια εγκληματική οργάνωση (…) προσφέρει έως και ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε μέλος (…) της γραμματείας των FARC που θα δολοφονηθεί», δήλωσε ο Ενρίκε Σαντιάγο, νομικός σύμβουλος της παλιότερης οργάνωσης ανταρτών στην ήπειρο, που υπέγραψε τον Νοέμβριο μια συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, έπειτα από μισό αιώνα και πλέον εμφυλίου πολέμου.

«Επτά πρώην μέλη των FARC έχουν δολοφονηθεί», δήλωσε ο δικηγόρος στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol. Τα θύματα είναι 16 αν συμπεριληφθούν τα μέλη των οικογενειών τους, πρόσθεσε ο Σαντιάγο.

Όπως μετέδωσε το AFP, στελέχη των FARC έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι θα γίνουν στόχος μιας εκστρατείας εξόντωσης, όπως είχε συμβεί τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 όταν περίπου 3.000 μέλη της Πατριωτικής Ένωσης δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς με τη συνέργεια των μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, αφού μια προηγούμενη ειρηνευτική διαδικασία εγκαταλείφθηκε.

«Είναι προφανές ότι αυτό απορρέει από ανθρώπους που έχουν τα οικονομικά μέσα να προσφέρουν όχι ένα εκατομμύριο δολάρια, αλλά εννιά, αφού τα μέλη της γραμματείας είναι εννιά», είπε ο ίδιος δικηγόρος, διευκρινίζοντας ότι οι απειλές και οι δολοφονίες άρχισαν τον Απρίλιο.

Ο Ενρίκε Σαντιάγο εξάλλου κατήγγειλε την έλλειψη μέτρων από τις αρχές για την προστασία των γκεριγέρος που κατέθεσαν τα όπλα τους στα τέλη του Ιουνίου, σε μια διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ. «Δεν έχω ενημερωθεί ότι ελήφθησαν μέτρα ώστε τουλάχιστον να προληφθούν αυτά τα εγκλήματα», σημείωσε.

Μετά την αποχώρηση των ανταρτών των FARC από τα ως πρότινος προπύργιά τους και τη συγκέντρωσή τους σε 26 καταυλισμούς στο πλαίσιο της διαδικασίας αφοπλισμού τους, συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος της Κολομβίας άρχισαν να δρουν σε 74 δήμους, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση, μια ΜΚΟ που ειδικεύεται σε έρευνες για τον πόλεμο στην Κολομβία.