Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση στη Γαλλία επέκρινε σφοδρά τη Γερμανία, την οποία κατηγορεί ότι αδιαφορεί για το συμφέρον συνολικά της Ευρώπης, αλλά και τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον «πειθήνιο εταίρο» του Βερολίνου.

«Είναι απαράδεκτο η Άγκελα Μέρκελ να θέλει να ταυτίσει το συμφέρον της Ευρώπης με τα συμφέροντα της Γερμανίας. Είναι ακόμη πιο απαράδεκτο που ο Νικολά Σαρκοζί (…) δεν συμπεριφέρεται παρά σαν πειθήνιος, ανίκανος εταίρος της Γερμανίας», δήλωσε ο Μπενουά Αμόν, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Η κυρία Μέρκελ παραμένει ανυποχώρητη και δεν θέλει να ακούσει τη φωνή της λογικής: να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παίξει το ρόλο που έχουν όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό τους για την άρνηση της Γερμανίας να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της ΕΚΤ.

«Πρέπει να πω ότι η στάση της Γερμανίας, οι απαιτήσεις της που ανανεώνονται αδιάκοπα, η επιμονή της να αρνείται στην ΕΚΤ να γίνει αυτό που λαϊκά ονομάζουμε δανειστής της τελευταίας ευκαιρίας, θέτει ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε ο Βεντρίν μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Η στάση αυτή είναι το λιγότερο ενοχλητική, δεδομένου ότι η Γερμανία μπλοκάρει κάτι που φαίνεται ότι, όπως λένε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, είναι η μοναδική λύση για να απωθηθούν ριζικά οι επιθέσεις των αγορών», κατέληξε.