Το πρώτο κρίσιμο «τεστ» για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προβλέπεται για σήμερα το απόγευμα, στις 4 ώρα Ελλάδος, όταν η βουλή της Ρώμης θα κληθεί να εγκρίνει τον ισολογισμό του δημοσίου για το 2010, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τις εκτιμήσεις της δημόσιας τηλεόρασης Rai, o «Καβαλιέρε» θα μπορούσε να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να μεταθέσει την αντιπαράθεση για την επόμενη εβδομάδα, με την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο επί των μέτρων που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει όμως ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, σήμερα το απόγευμα, μπορεί να μην ξεπεράσει, τελικώς, τις 312 ψήφους, ενώ η έγκριση του ισολογισμού, απαιτεί 316 «ναι». Αν οι αποχές είναι περισσότερες από τις θετικές ψήφους θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση μειοψηφεί de facto και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα έπρεπε να αποφασίσει αν επιθυμεί να επισημοποιήσει την κυβερνητική κρίση, καλώντας τον Μπερλουσκόνι, στο μέγαρο Κυρηνάλιο.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», ο Καβαλιέρε δήλωσε κατά τη διάρκεια νέας συνεδρίασης με τους στενότερους συνεργάτες του, χθες βράδυ, ότι «αν πρέπει να πεθάνει πολιτικά, τότε επιθυμεί να συμβεί μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου». Παράλληλα, χθες, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εφημερίδα «Λίμπερο», ο μεγιστάνας- πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «θέλει να δει ποιος θα τολμήσει να τον προδώσει».

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρόκειται να αποφασίσουν την ακριβή στάση που θα τηρήσουν στο εξής, σε συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων, που θα αρχίσει στις 11:30 ώρα Ιταλίας.

Σε αυτό το ρευστό και γεμάτο αβεβαιότητα κλίμα φτάνουν σήμερα το απόγευμα στην Ρώμη οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να διαπιστώσουν πώς εννοεί η Ιταλία να εφαρμόσει τα κύρια μέτρα (αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης) που έχουν ζητηθεί με έμφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο