Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για ασέβεια προς το δικαστήριο καταδικάστηκε ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Βόισλαβ Σέσελι κηρύχθηκε ένοχος για αποκάλυψη σε βιβλίο του εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούσαν την ταυτότητα προστατευόμενων μαρτύρων.

Ανακοινώνοντας την απόφαση ο προεδρεύων δικαστής Ο Γκον Κβον είπε ότι το δικαστικό συμβούλιο πέραν κάθε αμφιβολίας έκρινε ότι ο Βόισλαβ Σέσελι σε ένα από τα βιβλία που έγραψε δημοσίευσε πληροφορίες από τις οποίες μπορούσαν να ταυτοποιηθούν 10 μάρτυρες στη δίκη του, τα προσωπικά στοιχεία των οποίων ήταν απόρρητα με εντολή του ICTY.

Την περίοδο που κυκλοφόρησε το βιβλίο, ο Σέσελι γνώριζε ότι οι μάρτυρες ήταν προστατευόμενοι και ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει τα στοιχεία τους, αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση.

Το δικαστικό συμβούλιο του ICTY συμπέρανε ότι ο Σέσελι σκόπιμα παραβίασε τις εντολές του δικαστηρίου και ότι εμπόδισε την εφαρμογή της δικαιοσύνης.

Το δικαστικό συμβούλιο επίσης έκρινε αναγκαία την αποθάρρυνση τέτοιου είδους συμπεριφοράς και τη λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες ενέργειες από κατηγορούμενους ή άλλα πρόσωπα.

Ο Βόισλαβ Σέσελι στις 19 Μαϊου έχει ήδη καταδικαστεί μία φορά για αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και του επιβλήθηκε φυλάκιση 15 μηνών.

Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος κρατείται στις φυλακές του ICTY από τις αρχές του 2003 και δικάζεται για τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν στην Κροατία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και σε βάρος των Κροατών στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας.