Ο οίκος δημοπρασιών Τάγιαν στο Παρίσι αποκάλυψε ένα σπάνιο σκίτσο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, 530 ετών, και δείχνει τον μάρτυρα Άγιο Σεβαστιανό. Ιστορικοί πιστεύουν πως το σκίτσο είναι μέρος του ομώνυμου έργου του γνωστού ζωγράφου, το οποίο ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί στην ολότητα του. Πιστεύεται, ωστόσο, πως το συγκεκριμένο εύρημα είναι ένα δείγμα ότι το συνολικό έργο δεν θα αργήσει να βρεθεί.

Το σκίτσο έχει διαστάσεις 19χ12 εκατοστά και κοστολογήθηκε με τιμή εκκίνησης τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ένας γάλλος γιατρός το έφερε στη δημοσιότητα όταν το ανακάλυψε μέσα σε χαρτιά που είχε συγκεντρώσει στο σπίτι του ο πατέρας του. Ο Ταντί Πρατέ, δημιουργός εικόνων από τα αρχικά μοτίβα για τον οίκο Τάγιαν, ανέφερε πως «είχα την αίσθηση πως το σκίτσο έπρεπε να εξεταστεί περαιτέρω». Έτσι πήρε μία δεύτερη και μία τρίτη γνώμη από ειδικούς μελετητές παλαιών έργων τέχνης οι οποίοι ανέφεραν πως το σκίτσο είχε σημειώσεις πάνω γραμμένες στα ιταλικά και ο συγγραφέας τους φαίνεται πως ήταν αριστερόχειρας, στοιχεία που ταιριάζουν με αυτά του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Το έργο πάντως αναμένεται να γίνει μήλον της έριδος μεταξύ συλλεκτών και του Μουσείου του Λούβρου, το οποίο προτίθεται να καταθέσει μία «λογική προσφορά» ώστε να μείνει η ζωγραφιά στη χώρα που βρέθηκε.

58515a8add08955d558b4ae6-1280 58515a8add08955d558b4ae7-1280