Απόρρητο φάκελο για τον ELA (Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας) της πρώην Λαϊκής Τράπεζας φέρεται να συνέταξε η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των ημερών θα τον καταθέσει στη Γενική Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», ο φάκελος αφορά 70 πράξεις και καλύπτει την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2013, όταν η Κύπρος μπήκε στο μνημόνιο και η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 70 πράξεις οδήγησαν στην αύξηση του ELA στα 11,4 δισ. ευρώ.

Ο φάκελος χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουαρίου του 2012, που ο ELA είχε φτάσει στα 4,5 δισ. ευρώ. Κατά την υπό αναφορά περίοδο έλαβαν χώρα το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% (Οκτώβριος του 2011), το πρώτο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας (Ιανουάριος του 2012) και η ανακοίνωση των προκαταρτικών ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το 2011 (Φεβρουάριος του 2012), στα οποία αναγνωρίστηκαν ζημιές συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Μάιο του 2012, όταν ο ELA μειώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ. Κατά την υπό αναφορά περίοδο η Τράπεζα κατέβαλε προσπάθειες για εξεύρεση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και για αποξένωση των εργασιών της στην Ελλάδα, οι οποίες, όμως, κατέληξαν σε αποτυχία, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε, λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, με την παραίτηση της κυβέρνησης και τον διορισμό υπηρεσιακής.

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τον Μάιο του 2012, οπότε ο ELA έφτασε στα 9,8 δισ. ευρώ. Κατά την υπό αναφορά περίοδο έλαβαν χώρα η απόφαση της ΕΚΤ για αναστολή της πρόσβασης της Τράπεζας σε πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος, η υποβολή του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και η παραχώρηση κρατικής στήριξης στη Λαϊκή, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Το τέταρτο κεφάλαια αφορά την περίοδο από τον Μάιο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2012 και καλύπτει τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας μέχρι την επίτευξη της κατ’ αρχήν συμφωνίας, ενώ το πέμπτο κεφάλαιο αφορά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013 και καλύπτει τα γεγονότα στα δύο Eurogroup που οδήγησαν, τελικά, στο κλείσιμο της Λαϊκής.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε, επίσης, στη σύνταξη έκθεσης σε σχέση με την πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η έκθεση αναμένεται να αποσταλεί εντός των επόμενων ημερών στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα.

Η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν πολιτική απόφαση, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάρτιο του 2013. Η εκτέλεσή της έγινε με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), υπό την ιδιότητά της ως Αρχή Εξυγίανσης.

Στην παραχώρηση του ELA στην πρώην Λαϊκή αναφέρεται και η εφημερίδα «Αλήθεια», η οποία σημειώνει ότι ο έλεγχος εξέτασε κατά πόσον ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και κατά πόσον οι αποφάσεις για έγκριση των 70 σχετικών αιτημάτων ELA της Τράπεζας ήταν καθ’ όλα δικαιολογημένες. Ο έλεγχος καλύπτει, ακόμη, την εποπτεία της Λαϊκής πριν από την έναρξη παραχώρησης ELA, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης του ELA αμέσως μετά την απόφαση για κλείσιμο της τράπεζας τον Μάρτιο του 2013. Η παραχώρηση του ELA αποτέλεσε και σημείο τριβής μεταξύ του επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Bundesbank και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, αναφορικά με την παραχώρηση του, καθώς, όπως υποστήριζε η Bundesbank, η παροχή χρημάτων στη Λαϊκή παραβίαζε το δόγμα της ΕΚΤ, δηλαδή να μη στηρίζει προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα και δεν ήταν καθήκον της ΕΚΤ να διατηρεί εν ζωή τράπεζες οι οποίες δεν ήταν φερέγγυες.