Η κυβέρνηση της Τουρκίας παρέδωσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης κι άλλα έγγραφα που υποστηρίζουν το αίτημά της για την έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης σήμερα.

Ο Μπεκίρ Μπόζνταγ δήλωσε πως κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε με την αμερικανίδα υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς χθες στην Ουάσινγκτον, της παρέδωσε εξ ονόματος των τουρκικών αρχών τρεις νέους φακέλους με στοιχεία που ζητούν οι ΗΠΑ για να κρίνουν εάν πρέπει να ικανοποιήσουν το αίτημα της Άγκυρας.

Ο Μπόζνταγ χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση που είχε με τη Λιντς, εξηγώντας πως συνέβαλε οι δύο πλευρές να αντιληφθούν πληρέστερα τις θέσεις η μια της άλλης. Ωστόσο, διευκρίνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως η Λιντς δεν τάχθηκε ούτε υπέρ ούτε κατά του αιτήματος της Τουρκίας οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Γκιουλέν.

Ο ιεροκήρυκας, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η Τουρκία θεωρείται κομβικής σημασίας σύμμαχος των ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ένας εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως η Ουάσινγκτον δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του αιτήματος των τουρκικών αρχών να εκδοθεί ο Γκιουλέν.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι ο Μπόζνταγ και η Λιντς συζήτησαν για το θέμα και σημείωσε ότι οι αποφάσεις έκδοσης τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ υπόκεινται σε «δικαστικές διαδικασίες» και κατά συνέπεια πρέπει να «εκπληρώνουν τους κανόνες που θέτει η χώρα από την οποία ζητείται (η έκδοση) όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία».

Ο Μπόζνταγ είπε πως οι φάκελοι που παρέδωσε στη Λιντς περιέχουν πληροφορίες και έγγραφα που ζήτησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ όταν επισκέφθηκαν τη χώρα του τον Αύγουστο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επίσης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το υλικό που παρέδωσε ο Μπόζνταγ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Γκιουλέν βάσει των στοιχείων που έχουν παραδοθεί στην Ουάσινγκτον μέχρι στιγμής. Η Άγκυρα έχει επικρίνει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον επειδή δεν έχει κινηθεί ταχύτερα όσον αφορά το αίτημά της.

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 35.000 ανθρώπους, έχουν θέσει υπό κράτηση χιλιάδες ακόμη και έχουν απομακρύνει από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον δημόσιο τομέα πάνω από 100.000 πρόσωπα που διατείνεται ότι σχετίζονταν με το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν –το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση– μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπόζνταγ διεμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι οι εκκαθαρίσεις «δεν έχουν ολοκληρωθεί κατά 100%».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιδεικνύει «μηδενική ανοχή» έναντι των βασανιστηρίων, διαψεύδοντας πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η οποία περιείχε καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση δεκάδων προσώπων που τέθηκαν υπό κράτηση μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.