Ο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα προτείνει σήμερα τη δυνατότητα έκπτωσης του ποσού που ξοδεύουν οι γονείς για τη φροντίδα των παιδιών τους από τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Ο κεντρικός πολιτικός στόχος της εξαγγελίας αυτής έχει το χαρακτήρα πρόκλησης έναντι του οικονομικού προγράμματος της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με στέλεχος της προεκλογικής του εκστρατείας, που διατήρησε την ανωνυμία του. «Δε θέλουμε τα παιδιά ν’ αποτελούν οικονομικό μειονέκτημα», δήλωσε το ίδιο στέλεχος, τονίζοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ θα έχει ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φροντίδα των παιδιών στο άμεσο μέλλον.

Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος που επιδιώκει την εκλογή του για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα, θέλει να εξουδετερώσει το βασικό πολιτικό επιχείρημα της Χίλαρι Κλίντον, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ δε μπορεί να νιώσει τα προβλήματα της εργατικής τάξης.

Παράλληλα, ο ίδιος θα υποστηρίξει ότι σε αντίθεση με την Κλίντον, η επιχειρηματική πολιτική που θ’ ακολουθήσει θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν στις ΗΠΑ, ενισχύοντας το πολιτικό του επιχείρημα για να έχει «πρώτα την Αμερική» στις πολιτικές επιλογές του.

Παράλληλα, στην ομιλία του προς τα μέλη της Επιχειρηματικής Λέσχης στο Ντιτρόιτ, θα προτείνει την καλύτερη προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και την εφαρμογή μορατόριουμ σε προσωρινούς κανονισμούς, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Στροφή στην οικονομία

Ο Τραμπ επιδιώκει στην εβδομάδα που αρχίζει σήμερα ν’ απομακρυνθεί από το αρνητικό προηγούμενο των προσωπικών επιθέσεων και να προσανατολίσει την προεκλογική εκστρατεία του, σε ζητήματα εμπορίου, φορολογίας, νομικών κανονισμών και ενεργειακής πολιτικής. Στα σχέδια του, περιλαμβάνονται προτάσεις για την επιβολή φορολογίας 15% στις κοινοπρακτικές επιχειρήσεις, έναντι του σημερινού φόρου του 35%.

Τόσο οι σύμβουλοί του, όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωναν στα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια χθες, ότι ο Τραμπ επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεών του με τους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μετά το κλίμα οξείας αντιπαράθεσης που καλλιεργήθηκε από το ζήτημα που προκλήθηκε με την κριτική που άσκησε ο Τραμπ, στην οικογένεια Χαν.

Οι διαχωριστικές γραμμές στην ενότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, φάνηκαν μέσω της αντιπαράθεσης που είχε ο Τραμπ, τόσο με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, όσο και με το Γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Αργότερα, ο Τραμπ υποχώρησε από την αρχική αρνητική του θέση κι έδωσε την πολιτική υποστήριξη του στον Ράιαν, για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην περιφέρειά του.

Στόχος η μεσαία τάξη

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον προσανατολίζεται στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι «πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεκλογικής της εκστρατείας.

Καθώς, είναι στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, οι κινήσεις της Χίλαρι Κλίντον ενθαρρύνονται από τη δημοσιοποίηση θετικών οικονομικών εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία, όπως τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή. Τα στοιχεία αυτά, έδειξαν αύξηση της απασχόλησης που ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, αλλά και θετική πορεία των μισθών, ενισχύοντας το θετικό κλίμα για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Η Κλίντον υποσχέθηκε ότι δε θα υπάρχει οικογένεια που θα πληρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 10% από το εισόδημά της για τη φροντίδα των παιδιών της, ενώ έχει προτείνει τη μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη, προκειμένου οι γονείς ν’ αντιμετωπίσουν το οικονομικό κόστος της φροντίδας των παιδιών τους. Παράλληλα, έχει εξαγγείλει την επέκταση εφαρμογής ενός ομοσπονδιακού προγράμματος, που προσφέρει εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας, στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, με μικρά παιδιά.

Προβάδισμα Κλίντον

Μία δημοσκόπηση (Washington Post-ABC News) που δημοσιοποιήθηκε χθες, έδωσε προβάδισμα 8 μονάδων στην Κλίντον έναντι του Τραμπ, μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια, ενώ δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που είχε δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, έδειξε μικρότερη ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, που είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των υποψηφίων αντιπροέδρων που είχε καταρτίσει ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα στο Fox Business Network, ότι μερικές από τις πρόσφατες ενέργειες του Τραμπ, ήταν «ουσιαστικά αυτοκαταστροφικές». Επίσης, παραδέχτηκε ότι ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων «δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της υποψηφιότητάς του».

Ωστόσο, ο Γκίνγκριτς, σε χθεσινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, έκανε λόγο για τα λάθη που έχει κάνει ο Τραμπ, τονίζοντας όμως, ότι κατά την άποψή του, τα λάθη που έχει κάνει η Χίλαρι Κλίντον στο χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, όταν ήταν στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι ακόμη μεγαλύτερα από αυτά του Τραμπ.

«Νομίζω ότι η Χίλαρι Κλίντον κατόρθωσε να επικρατήσει έναντι των λαθών που έκανε ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκίνγκριτς.

Από την άλλη μεριά, ο Γερουσιαστής Τιμ Κέιν, που είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κλίντον υπερασπίστηκε τις απαντήσεις που είχε δώσει η ίδια για το ζήτημα χειρισμού των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Έκανε ένα λάθος και το έχει παραδεχτεί επανειλημμένα. Έκανα ένα λάθος. Έμαθα από αυτό. Είμαι έτοιμη να επανορθώσω και ζητάω συγνώμη γι’ αυτό, έχει δηλώσει η Κλίντον», τόνισε ο Κέιν εξηγώντας τη στάση της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών.