Ο Μπέρνι Σάντερς υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, κατηγόρησε τη συνυποψήφιά του Χίλαρι Κλίντον για «προφανείς οικονομικές παραβάσεις» στην προεκλογική της εκστρατεία, καθώς σήμερα διεξάγεται στις ΗΠΑ, ο πολιτικά σημαντικός προκριματικός κύκλος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Σάντερς αναρωτήθηκε αν η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον παραβίασε τα νομικά όρια που έχουν θεσπιστεί για τις δωρεές, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- οι πληρωμές των ανθρώπων της προεκλογικής της εκστρατείας γίνονται από κοινό ταμείο που έχει συσταθεί από την Κλίντον, αλλά και την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC).

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ έχει προ πολλού παρατηρήσει ότι η ηγετική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζει περισσότερο την εκστρατεία της Κλίντον έναντι της δικής του υποψηφιότητας. Ο ίδιος, έχει εκλεγεί ως ανεξάρτητος Γερουσιαστής, στη Γερουσία των ΗΠΑ και παρουσιάζει το πολιτικό προφίλ του ως σοσιαλδημοκρατικό. «Παρά το γεγονός ότι η χρήση κοινών συμφωνιών χρηματοδότησης εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό, είναι πρωτοφανές για την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος να τάσσεται υπέρ μιας υποψηφίου μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό χρίσμα» δήλωσε ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς, Τζεφ Γουίβερ.

Την καταγγελία του Σάντερς, διέψευσε η προεκλογική καμπάνια της Κλίντον με τον υπεύθυνο πολιτικό στρατηγιστή Ρόμπι Μουκ να δηλώνει ότι ο Σάντερς προχωρεί σε αβάσιμες καταγγελίες. «Είναι ντροπή το γεγονός ότι ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς καταφεύγει σε ανεύθυνες και παραπλανητικές επιθέσεις προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την εκστρατεία του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουκ.

Οι καταγγελίες αυτές γνωστοποιήθηκαν από τον Σάντερς μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του σημερινού προκριματικού κύκλου στη Νέα Υόρκη, τόσο για το Δημοκρατικό, όσο και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της προεκλογικής αναμέτρησης στη Νέα Υόρκη, θα είναι καθοριστικής πολιτικής σημασίας, αναφορικά με την επιλογή των τελικών προεδρικών υποψηφίων στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, που προηγούνται σε παναμερικανικό επίπεδο, αναμένεται ότι θα είναι οι νικητές στην πολιτεία την οποία και οι δύο υποψήφιοι χαρακτηρίζουν ως «το σπίτι τους». Η νίκη στη Νέα Υόρκη, θα είναι μία τονωτική ένεση και για τους δύο υποψηφίους μετά από διαδοχικές ήττες στους προκριματικούς που προηγήθηκαν.

Ο Σάντερς ήταν ο νικητής για τους Δημοκρατικούς στους προκριματικούς κύκλους των προηγούμενων εβδομάδων. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Τεντ Κρουζ, Γερουσιαστής από το Τέξας, αποτελεί την πιο σοβαρή πολιτική πρόκληση έναντι της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ, στον ορίζοντα του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Μέχρι χθες το βράδυ, που τερματίστηκε ο προεκλογικός αγώνας στη Νέα Υόρκη προκειμένου να διεξαχθεί η σημερινή ψηφοφορία, χιλιάδες ψηφοφόροι άκουσαν τα πολιτικά μηνύματα των υποψηφίων.

Στο νοσοκομείο St. John’s Riverside Hospital, που βρίσκεται στο Yonkers, στα βόρεια της Νέας Υόρκης, η Χίλαρι Κλίντον μίλησε στους γιατρούς, στους νοσοκόμους και το υπόλοιπο προσωπικό, σε καφετέρια του νοσοκομείου, ζητώντας την ψήφο τους, ενώ εκμεταλλεύτηκε πρόσφατο σχόλιο του Τεντ Κρουζ για τις αξίες των Νεοϋορκέζων. «Νομίζω ότι οι αξίες της Νέας Υόρκης, είναι οι αξίες της Αμερικής», δήλωσε η Κλίντον.

Ο Κρουζ στην εκπομπή «Good Morning America», του τηλεοπτικού σταθμού ABC από την πλατεία Times Square χθες το πρωί, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης «υπέφεραν από τις αριστερές πολιτικές των Δημοκρατικών», του δημάρχου της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο και του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

Ο Σάντερς από την πλευρά του χρειάζεται τη νίκη στη Νέα Υόρκη με δεδομένη την αριθμητική υπεροχή της Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων. Για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος στο Δημοκρατικό Κόμμα, απαιτούνται 2.383 εκλέκτορες, η Κλίντον έχει 1.758, έναντι 1.076 του Σάντερς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press. Στο συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων συμπεριλαμβάνονται και οι λεγόμενοι υπερεκλέκτορες, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο της προσωπικής πολιτικής επιλογής τους. Για τους Δημοκρατικούς, η Νέα Υόρκη εκπροσωπείται από 291 εκλέκτορες, που θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος.

Για τον Τραμπ το βασικό ερώτημα είναι αν θα κατορθώσει να κερδίσει τους 95 Ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες της πολιτείας κερδίζοντας την πλειοψηφία και στις 27 εκλογικές περιπέτειες της πολιτείας. Μια συνολική νίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη εκτιμάται ότι θα τον απαλλάξει από τον «πονοκέφαλο» της μη εξασφάλισης των 1.237 εκλεκτόρων στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-21 Ιουλίου στο Κλίβελαντ. Στην περίπτωση που δε συγκεντρωθεί ο αριθμός των εκλεκτόρων πριν από το συνέδριο, τότε ο προτεινόμενος υποψήφιος θα πρέπει να κερδίσει μια δεύτερη καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία εντός του συνεδρίου.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει συγκεντρώσει 744 εκλέκτορες, έναντι 559 του Κρουζ και 144 του κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισικ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press. Στους αριθμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται και σύνεδροι που υποστηρίζουν ελεύθερα τον υποψήφιο της επιλογής τους.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Κρουζ τόνισε ότι ο Τραμπ περνάει σε θέση μάχης, καθώς έχασε στους πρόσφατους προκριματικούς. «Κρίνονται πολλά προκειμένου να δώσουμε την προεδρία των ΗΠΑ, στη Χίλαρι Κλίντον. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ισοδυναμεί με την επιλογή του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρουζ.