Η αιγυπτιακή αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι βρήκε τους δολοφόνους του Τζούλιο Ρετζένι, του Ιταλού φοιτητή που βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε στο Κάιρο, σημειώνοντας ότι σκότωσε και τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής συμμορίας, η οποία είχε στην κατοχή της την τσάντα του φοιτητή και το διαβατήριό του.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι τα σημάδια από βασανιστήρια που έφερε η σορός του Ρετζένι δείχνουν ότι πέθανε στα χέρια των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, που τον βασάνισαν για να αποσπάσουν πληροφορίες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτόν.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είχαν βάλει στο στόχαστρο μια εγκληματική συμμορία, στην κατοχή της οποίας βρέθηκε η τσάντα του Ρετζένι και το διαβατήριό του, και διευκρίνισε ότι τα μέλη της συμμορίας αυτής «ειδικεύονταν στο να προσποιούνται τους αστυνομικούς και να απαγάγουν ξένους για να τους ληστεύουν».

Σε διαμέρισμα της συμμορίας αυτής βρέθηκε μια κόκκινη τσάντα με την ιταλική σημαία και μέσα σε αυτήν βρέθηκε το διαβατήριο του Ρετζένι και άλλα αντικείμενα, όπως μια πιστωτική κάρτα και δύο κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με το υπουργείο.

«Μια ομάδα εξειδικευμένων ερευνητών σχηματίστηκε για να διαλευκάνει το μυστήριο γύρω από διάφορες ληστείες και περιστατικά με εγκληματίες που προσποιούνταν ότι ήταν αστυνομικοί», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Όλα τα μέλη της συμμορίας αυτής «τα οποία ειδικεύονταν στην απαγωγή ξένων για να τους ληστεύουν, προσποιούμενα τους αστυνομικούς” σκοτώθηκαν χθες “σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο Ρετζένι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 25 Ιανουαρίου, κατά την 5η επέτειο από την έναρξη της εξέγερσης του 2011 με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Τα ίχνη του Ιταλού φοιτητή χάθηκαν καθώς βρισκόταν σε έναν δρόμο στο κέντρο του Καΐρου και πήγαινε να πάρει το μετρό. Το πτώμα του βρέθηκε στις 3 Φεβρουαρίου σε μια τάφρο στα προάστια της πρωτεύουσας και έφερε σημάδια βασανισμού: καψίματα από τσιγάρο, τραύματα από μαχαίρι, μώλωπες, ξεριζωμένα νύχια στα πόδια και τα χέρια. Ο θάνατός του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, προήλθε από ένα βίαιο χτύπημα στη βάση του κρανίου.

Ο νεαρός βρισκόταν στην Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας μελέτης που έκανε για τα εργατικά κινήματα και τον συνδικαλισμό στη χώρα αυτή, ενώ είχε γράψει άρθρα επικριτικά για την αιγυπτιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με ιταλική εφημερίδα που τα είχε δημοσιεύσει.