Η εξομάλυνση των σχέσεων και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας ανοίγει το δρόμο για το ευρωπαϊκό μέλλον και των δύο πλευρών συμφώνησαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

«Οι τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου υπό την αιγίδα της ΕΕ διευκολύνουν το διάλογο, δηλαδή είναι ένα θετικό και με αμοιβαίο όφελος βήμα. Αλλά είναι μόνον η αρχή», τόνισε η κ. Κλίντον στο περιθώριο της συνεδρίασης του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, στην Ουάσινγκτον.

«Τώρα οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιηθούν και πρέπει να υπάρξει πρόοδος, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αναμένουμε από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν το δύσκολο έργο και να καταλήξουν σε πρακτικές συμφωνίες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων, την εξομάλυνση των σχέσεων, ώστε να προσεγγίσουν την επίτευξη των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών, συμπλήρωσε.

Η κ. Άστον αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι στις Βρυξέλλες.

«Συζητήσαμε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στις συνομιλίες, ώστε να διευκολύνουμε τη ζωή των ανθρώπων στο βόρειο Κόσοβο», τόνισε.

Η κ. Άστον είπε ότι έγινε αναφορά σε ζητήματα, όπως οι άδειες οδήγησης, η διευκόλυνση της κυκλοφορίας των ανθρώπων και η εξεύρεση τρόπων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. «Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, το οποίο και για τις δύο πλευρές είναι στην ΕΕ», υπογράμμισε η κ. Άστον.