Οι Βρυξέλλες ζήτησαν εξηγήσεις από το Ζάγκρεμπ για την απόφαση να κλείσει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία για τη διέλευση φορτηγών εμπορευμάτων.

Η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες είπε ότι «η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερευνά αν τίθεται θέμα παραβίασης από την Κροατία της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης (Σερβίας – ΕΕ).

Οι πρώτες μας εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη συμβατότητα της απόφασης της Κροατίας με τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης».

Η κ. Μογκερίνι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Κροάτη πρωθυπουργό, Ζόραν Μιλάνοβιτς και υπενθύμισε ότι πριν από δύο μέρες κάλεσε τη Σερβία και την Κροατία να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή μεταφορά αγαθών, τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσιτς.

Η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι το θέμα συζητά σήμερα με την ηγεσία της Σερβίας ο Επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.