Το αίτημά του να αποσταλούν επιπλέον μεθοριακοί φρουροί από τις χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτραπεί η καταγραφή όλων των μεταναστών και προσφύγων που υπάρχουν στην χώρα επανέλαβε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λεγκέρι.

«Λόγω της μεγάλης ροής (μεταναστών), υπάρχει κορεσμός των συστημάτων καταγραφής και ως εκ τούτου δεν καταγράφονται όλοι οι μετανάστες. Έχουμε μια ιδέα για τις εθνικότητες αλλά όχι συνολική εικόνα για το ποιος μπαίνει και ποιο είναι πραγματικά το προφίλ όλων αυτών των μεταναστών», επισήμανε.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο Λεγκέρι αποκάλυψε πως έχει στηθεί, κυρίως στην Τουρκία, ένα δίκτυο διακίνησης πλαστών συριακών διαβατηρίων για να διευκολύνει την είσοδο μεταναστών στην ΕΕ. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και αγοράζουν πλαστά συριακά διαβατήρια επειδή έχουν καταλάβει ότι θα έχουν ένα απρόσμενο κέρδος καθώς οι Σύροι εξασφαλίζουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο ίδιος στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα πλαστά συριακά διαβατήρια μιλούν συχνά στα αραβικά. Μπορεί να προέρχονται από την βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή, αλλά έχουν ως επί το πλείστον ένα προφίλ οικονομικού μετανάστη», σημείωσε εξάλλου ο Λεγκέρι.

Το δίκτυο αυτό δεν δείχνει προς το παρόν να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα ασφάλειας στην ΕΕ, τόνισε. «Σήμερα δεν έχουμε κάποιο αντικειμενικό στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε ότι πιθανοί τρομοκράτες εισήλθαν στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο», επισήμανε, αλλά ζήτησε παράλληλα να υπάρχει επαγρύπνηση σε όλα τα σύνορά.

Ο Λεγκέρι συμφώνησε εξάλλου με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε χθες για τους κινδύνους που διατρέχει η ζώνη Σένγκεν αν οι μετανάστες που συρρέουν στην Ευρώπη δεν μοιράζονται δίκαια στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Είναι ένας κίνδυνος που αρχίζουμε να αισθανόμαστε καθημερινά. Βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται οι αστυνομικές περιπολίες κατά μήκος των εσωτερικών συνόρων» (αυτών που βρίσκονται μεταξύ των χωρών μελών της ζώνης Σένγκεν), σημείωσε ο Λεγκέρι. «Αν η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων (της ζώνης Σένγκεν) δεν διέπεται από αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών, υπάρχει κίνδυνος κάθε κράτος να ξαναρχίσει τους ελέγχους στα εθνικά του σύνορα, το οποίο δεν θα είναι πιο αποτελεσματικό», κατέληξε.