Να σταματήσει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να συμμορφωθεί με τους νόμους ζήτησε από την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι το καθεστώς της Μιανμάρ. Το κόμμα της είχε επισήμως διαλυθεί πέρσι.

Η προτροπή αυτή περιλαμβάνεται σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα New Light of Myanmar, επίσημο όργανο του καθεστώτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών απέστειλε επιστολή στον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία, στην οποία τονίζει ότι η ηγέτις της αντιπολίτευσης παραβιάζει τους νόμους διατηρώντας ανοιχτή την έδρα του κόμματός της και εκδίδοντας ανακοινώσεις.

«Εάν θέλουν να δεχθούν και να εφαρμόσουν τη δημοκρατία αποτελεσματικά, πρέπει να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες που μπορούν να πλήξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα του κράτους δικαίου και την ενότητα του λαού», τονίζει στην επιστολή του ο υπουργός.

Πρόσφατα, η Αούνγκ ανακοίνωσε ότι θέλει να κάνει περιοδεία στη χώρα. Ωστόσο η ιδέα αυτή βρίσκει αντίθετες τις αρχές.

«Φοβούμαστε πολύ ότι, εάν η Αούνγκ Σαν Σου Κίι επισκεφθεί περιοχές της χώρας, θα προκληθούν χάος και ταραχές, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν», επισημαίνει η εφημερίδα η οποία υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην Αούνγκ ότι πρέπει να σεβαστεί τους νόμους.

Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του BBC η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ δήλωσε ότι ο βιρμανικός λαός «ζηλεύει» την αραβική άνοιξη.

Σε μήνυμά της προς το αμερικανικό Κογκρέσο πριν από μία εβδομάδα, η Αούνγκ ζήτησε την υποστήριξη των μελών του στη σύσταση επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της.