Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της έπειτα από τις εκρήξεις της αμερικανοϊσραηλινής αεροπορικής επιδρομής που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Τεχεράνη, κοντά σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιούνταν για τη γιορτή της τελευταίας Παρασκευής του Ραμαζανιού (Quds Day).

Μετά τις εκρήξεις υψώθηκε πυκνός γκρίζος καπνός πάνω από την περιοχή, ενώ διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στις ΗΠΑ», σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός είχε καλέσει τον πληθυσμό να εκκενώσει δύο περιοχές στο κέντρο της Τεχεράνης προβλέποντας πλήγματα σε «στρατιωτικές υποδομές του ιρανικού καθεστώτος εντός των προσεχών ωρών», όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Από την πλευρά της, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας από τους υψηλότερα ιστάμενους αξιωματούχους του Ιράν, ο επικεφαλής του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Λαριτζανί, εμφανίστηκε σήμερα δημοσίως συμμετέχοντας στη διαδήλωση στην ιρανική πρωτεύουσα.

«Το πρόβλημα του Τραμπ, είναι ότι δεν καταλαβαίνει ότι ο ιρανικός λαός είναι ένα θαρραλέο, ισχυρό και αποφασισμένο έθνος». Όσο περισσότερο αυξάνει την πίεση, τόσο περισσότερο ενισχύεται η αποφασιστικότητα του έθνους. Οι επιθέσεις αυτές (σ.σ. κοντά στον χώρο της διαδήλωσης) οφείλονται στον φόβο, στην απελπισία», δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί στην κρατική τηλεόραση.

Παρά τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές, χιλιάδες Ιρανοί υποστηρικτές της κυβέρνησης παρέμειναν στους δρόμους της Τεχεράνης για να συμμετάσχουν στις αντιισραηλινές διαδηλώσεις. Το Ιράν τιμά σήμερα την Ημέρα αλ Κοντς κατά την οποία διοργανώνονται ετησίως διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους και εναντίον του Ισραήλ.

Η Ημέρα αλ Κοντς (σ.σ. Αλ Κοντς ή Αλ Κουντς, ονομάζεται η Ιερουσαλήμ στα αραβικά) θεσπίστηκε από τον πρώην ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον Ρουχολάχ Χομεϊνί, το 1979 και τιμάται έκτοτε ετησίως παραδοσιακά την τελευταία Παρασκευή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.