Ο Blondie, το θρυλικό λιοντάρι που παρακολουθούνταν στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σκοτώθηκε βάναυσα από κυνηγούς τροπαίων έξω από το Εθνικό Πάρκο Hwange στη Ζιμπάμπουε, την εβδομάδα της 29ης Ιουνίου, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λιοντάρι δελεάστηκε με κομμάτια κρέατος από το πίσω μέρος φορτηγού, ώστε να βγει εκτός της προστατευόμενης ζώνης και να περάσει σε κυνηγετικό έδαφος, όπου επιτρέπεται η θήρα. Μόλις τρεις μήνες πριν, ερευνητές είχαν τοποθετήσει GPS κολάρο στον Blondie για να παρακολουθούν τον ίδιο και την αγέλη του, η οποία αποτελείται από τρία ενήλικα θηλυκά και δέκα μικρά.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο επαγγελματίας κυνηγός που οργάνωσε το κυνήγι γνώριζε πως ο Blondie έφερε κολάρο και είχε εξαρτώμενα μικρά. Ο Σάιμον Έσπλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Africa Geographic και χορηγός της έρευνας, δήλωσε: «Είμαστε εξοργισμένοι. Το γεγονός ότι το εμφανές κολάρο δεν απέτρεψε τη θανάτωσή του αποδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα: κανένα λιοντάρι δεν είναι ασφαλές από τις κάννες των κυνηγών. Ήταν αρσενικό αναπαραγωγής στην ακμή του και αυτό ακριβώς καταρρίπτει τις διαβεβαιώσεις περί στοχευμένων κυνηγιών σε ηλικιωμένα, μη αναπαραγωγικά άτομα».

Τελευταίος απόγονος της αγέλης Somadada

Ο Blondie ήταν ο τελευταίος γνωστός απόγονος της αγέλης Somadada, η οποία είχε μετακινηθεί από το Hwange προς περιοχές με ανθρώπινη παρουσία. Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τη σύγκρουση με τις τοπικές κοινότητες, είχε σχηματίσει μια σταθερή αγέλη σε περιοχή με ελάχιστο πληθυσμό λιονταριών λόγω προηγούμενης κυνηγετικής πίεσης. Ο θάνατός του ενδέχεται να έχει τραγικές επιπτώσεις στην επιβίωση των μικρών του, αφού εισερχόμενοι αρσενικοί πιθανότατα θα τα σκοτώσουν.

Σύμφωνα με τους κανόνες θήρας στη Ζιμπάμπουε, απαγορεύεται η θανάτωση λιονταριών κάτω των έξι ετών. Ο Blondie ήταν μόλις πέντε ετών, γεγονός που καθιστά τον θάνατό του ακόμα πιο καταδικαστέο.

Το περιστατικό θυμίζει τη μαζική θανάτωση 16 λιονταριών το 2020 από λαθροθήρες στη Νότια Αφρική. Ο Γκερτ Μπλομ, ιδιοκτήτης του Predators Rock Bush Lodge, ανακάλυψε σοκαρισμένος τα ζώα νεκρά, με κομμένα πόδια και ρύγχη. Οι λαθροθήρες τα είχαν δηλητηριάσει με κοτόπουλο για να αφαιρέσουν νύχια και δόντια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαύρη μαγεία.

Δύο λέαινες ήταν έτοιμες να γεννήσουν και πέθαναν με έξι αγέννητα μικρά. Μία τρίτη είχε ήδη γεννήσει και τα μικρά της πέθαναν, πιθανότατα λόγω δηλητηριασμένου γάλακτος.