Ένα από τα ελάχιστα κράτη που στηρίζουν τυφλά το Ισραήλ σε ό,τι κι αν κάνει στη Γάζα, είναι η Γερμανία, σε βαθμό που αρνείται να υπακούσει στο ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου σε περίπτωση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκεφθεί τη χώρα.

Η συγκεκριμένη στάση οφείλεται στη «κουλτούρα μνήμης» μια πολιτική που θεσπίστηκε μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε η χώρα να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα των Γερμανών κατά των Εβραίων.

Έκτοτε, όλη η Γερμανία έχει γεμίσει με μνημεία του Ολοκαυτώματος, θεσπίζοντας ειδικές δραστηριότητες που διδάσκουν τους νεαρούς Γερμανούς για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι προγονοί τους.

Σύμφωνα με τον Economist, η προσπάθεια της Γερμανίας να λάβει άφεση αμαρτιών οδήγησε σε μια γερμανική ιδιαιτερότητα: την αντιμετώπιση της ασφάλειας του Ισραήλ ως Staatsräson, ή «λόγο του κράτους». Αυτός ο όρος εισήλθε στο γερμανικό λεξικό το 2008, όταν η Άνγκελα Μέρκελ τον χρησιμοποίησε σε ομιλία της στην Κνεσέτ.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Σολτς, τότε καγκελάριος, επικαλέστηκε το Staatsräson για να δικαιολογήσει τη σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησής του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Ο διάδοχός του, Μερτς, δήλωσε πριν από τις πρόσφατες εκλογές της Γερμανίας ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί «σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ».

Τη γερμανική πολιτική όμως, δεν φάνηκε να τη συμμερίζονται και οι πολίτες της χώρας, ειδικά όσοι δεν προέρχονται από μετανάστες. Πέρυσι, το Ίδρυμα για τη Μνήμη, την Ευθύνη και το Μέλλον (evz) διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί ήταν σχεδόν ισομερώς διχασμένοι ως προς το αν ήταν καιρός να «τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή» από τη ναζιστική εποχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον μόνο το 14% των Γερμανών θεωρεί τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα αναλογικές. Καθώς το κλίμα έχει μετατοπιστεί κατά του κ. Νετανιάχου, ο νέος καγκελάριος έχει οξύνει σε μικρό βαθμό τον τόνο του. Ο υπουργός Εξωτερικών του προειδοποίησε μάλιστα το Ισραήλ κατά της «εργαλειοποίησης» του αντισημιτισμού.

Η Γερμανία ακόμα όμως, δεν αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Αντιθέτως, εμποδίζει αυστηρότερες πολιτικές της ΕΕ έναντι του Ισραήλ και χαιρετίζει οποιαδήποτε ισραηλινή ενέργεια, ακόμη κι εκείνες που καταδικάζουν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί.