Τα τελευταία χρόνια η Κίνα πετυχαίνει «θαύματα» στον τομέα της ιατρικής και συγκεκριμένα με νέες αντικαρκινικές θεραπείες που όχι μόνο εμφανίζονται αποτελεσματικές, αλλά και ανώτερες από τις υπάρχουσες σε μερικές περιπτώσεις. Εντούτοις, ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη, με τους πολίτες να πληρώνουν τον τελικό λογαριασμό.

Η λέξη «θαύματα» για τις επιδόσεις των κινεζικών εταιρειών βιοτεχνολογίας δεν χρησιμοποιείται τυχαία. Λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, οι κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες αντιμετώπιζαν μια σειρά από σκάνδαλα, ώστε να συσταθεί ειδική επιτροπή κατά της διαφθοράς.

Επιπλέον, η έλευση του κορονοϊού ανέκοψε τις όποιες ελπίδες ανάκαμψης και λειτούργησε υπέρ των ανταγωνιστών. Pfizer, Moderna κ.α. δυτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας «εν μια νυκτί» απέκτησαν ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς, μέσω των καινοτόμων εμβολίων κατά του Covid, κλείνοντας ταυτόχρονα συμφωνίες και σε άλλους ιατρικούς τομείς, αλλά και λαμβάνοντας γιγαντιαίες χρηματοδοτήσεις.

Μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον για την Κίνα, μερικές κινεζικές εταιρίες έκαναν το αδύνατο δυνατό αναπτύσσοντας αντικαρκινικές θεραπείες και εκτοξεύοντας τις μετοχές τους. Ο δείκτης Hang Seng Biotech που αφορά την επίδοση των 50 μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών βιοτεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ, κατέγραψε απόδοση 61,8%, πολύ περισσότερο από την απόδοση 20,6% που πέτυχαν οι δυτικές επιχειρήσεις.

Οι Financial Times έγραψαν ότι το ράλι οφείλεται στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας που αναπτύσσουν φάρμακα για τον καρκίνο τα οποία είναι ανταγωνιστικά ή σε ορισμένες περιπτώσεις ανώτερα από τις υπάρχουσες δυτικές θεραπείες.

Ιδιαίτερος ενθουσιασμός επικρατεί γύρω από τις νέες παραλλαγές των ανοσοθεραπευτικών θεραπειών PD-1. Οι νέες θεραπείες γνωστές ως PD-1 VEGF έχουν καταγράψει ισχυρά κλινικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι διεγείρουν μια ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση στον καρκίνο.

Επίσης, η Akeso με έδρα την Γκουανγκντόνγκ, κατέγραψε αύξηση 92% στις μετοχές της, καθώς παρασκευάζει θεραπείες PD-1, ενώ απέδειξε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική με το Keytruda της Merck, ένα από τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Η κινεζική ιατρική δεν περιορίζεται μόνο στο τομέα του καρκίνου. Έρευνες δείχνουν σημαντική αποτελεσματικότητα και σε κινεζικές εκδοχές των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας που μοιάζουν με το πεπτίδιο-1 της γλυκαγόνης (GLP-1). Στα τέλη του περασμένου έτους, η Hansoh Pharma, που εδρεύει στην επαρχία Jiangsu, χορήγησε στη Merck αποκλειστική συμφωνία αδειοδότησης για το φάρμακο της GLP-1 που αξίζει έως και 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αλλάζει το παιχνίδι»

Η πρόοδος της ιατρικής γεμίζει με ελπίδα τον κόσμο, την ώρα που απειλεί να αδειάσει τα πορτοφόλια των μεγάλων παικτών, χωρίς να σημαίνει την κατάρρευση τους.

Οι FT έγραψαν ότι αυτή η άρνηση και οι πιέσεις που ασκούν, αντανακλάται στον εμπορικό πόλεμο που ανακοίνωσε ο Τραμπ. Λόγω των διαχρονικά τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας οι δυτικοί επενδυτές δεν επένδυαν στις κινεζικές καινοτομίες.

Σταδιακά αυτό άρχισε να αλλάζει λόγω των απαιτήσεων. Δυτικές φαρμακοβιομηχανίες που δεν καινοτομούν εδώ και χρόνια ή βλέπουν να πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των πατεντών τους είναι στα «κάγκελα». Παράλληλα, οι κινεζικές εταιρείες αρνούνται να πουλήσουν τις δικές τους πατέντες.

Έτσι, αναγκάζονται να μπλέκονται σε ένα «μπάχαλο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» με ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τεράστιο κόστος για να αγοράζουν κινεζικές θεραπείες που μεταπωλούν ή για να παραχωρήσουν την άδεια οι Κινέζοι ανταγωνιστές, επιβάλλοντας φυσικά δύσκολους όρους, δήλωσε η Emily Dong, επικεφαλής του τμήματος μετοχών της Conning Asia Pacific, μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Παραδείγματος χάριν, η 3SBio, με έδρα στη Shenyang, υπέγραψε συμφωνία με την Pfizer τον Μάιο για την ανοσοθεραπευτική θεραπεία PD-1, η οποία περιελάμβανε προκαταβολή 1,25 δισ. δολαρίων, βοηθώντας την τιμή της μετοχής της να αυξηθεί κατά 318% φέτος.

Ο ερευνητής Jialin Zhang σημείωσε ότι «αλλάζει το παιχνίδι… Η Κίνα καινοτομεί με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τους δυτικούς ομολόγους της, καθώς επωφελείται από χαμηλότερους μισθούς και κόστος παραγωγής, μια μεγάλη δεξαμενή ερευνητών και φθηνότερες δοκιμές. Οι κορυφαίες κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν ήδη επιτύχει θετικά κέρδη για το έτος. Ακόμη, δεν έχουν μεγάλους χρόνους ανάπτυξης, που σημαίνει ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ κυκλοφορούν και γρηγορότερα τα προϊόντα τους, άρα βγάζουν πιο γρήγορα κέρδος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου μπορεί στο άμεσο μέλλον να ωφελήσει τη Δύση, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Οι ΗΠΑ αποτελούν έως και το 50% της παγκόσμιας αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τυχόν αποκλεισμός της Κίνας θα εκτόξευε τα κέρδη των δυτικών εταιρειών, αλλά μετά από λίγο καιρό θα ξέμεναν από καινοτομίες.

«Για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι οι μεγάλοι παίκτες. Εφόσον δεν πλήττετε τα οικονομικά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, θα είστε μια χαρά. Ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν μεγαλύτερες φιλοδοξίες όμως. Θέλουν να γίνουν Pfizer. Αυτή είναι η φιλοδοξία τους», δήλωσε η Emily Dong.