Ο Κιρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσουν σήμερα, Πέμπτη, μια μεταναστευτική συμφωνία στη λογική «ένας μέσα, ένας έξω», η οποία θα προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δέχεται ορισμένους αιτούντες άσυλο που διασχίζουν τη Μάγχη, αλλά θα επιστρέφει άλλους στη Γαλλία.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επισφραγίσουν την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ηνωμένο Βασίλειο με συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, κατά την οποία θα ανακοινώσουν το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των διελεύσεων με μικρές βάρκες.

Οι αξιωματούχοι βρίσκονταν ακόμη σε συνομιλίες για τις λεπτομέρειες του σχεδίου το πρωί της Πέμπτης, συμπεριλαμβανομένου του πότε θα ξεκινήσει, ωστόσο άλλα εμπόδια, όπως η αντίθεση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θεωρείται ότι έχουν ξεπεραστεί, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Η ανακοίνωση θα γίνει στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψης -της πρώτης από Ευρωπαίο ηγέτη μετά το Brexit- κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος συναντήθηκε και με τον βασιλιά Κάρολο.

Την Τετάρτη, κυβερνητικές πηγές στη Γαλλία και τη Βρετανία περιέγραψαν τις διαπραγματεύσεις ως «πολύπλοκες» και «ρευστές», με την Ντάουνινγκ Στριτ να δηλώνει ότι ελπίζει να σημειωθεί «συγκεκριμένη πρόοδος» προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.

Μια γαλλική πηγή δήλωσε ότι το αίτημα για επιπλέον χρήματα που θα βοηθήσουν στην πληρωμή της αστυνομίας στις βόρειες ακτές τους αποδεικνύεται «σαφώς πολύ πολιτικά ευαίσθητο».

Τι προβλέπει το πιλοτικό πρόγραμμα

Αναζήτηση μεταναστών στις παραλίες της Μάγχης

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, τις λεπτομέρειες του οποίου αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde την Τετάρτη, η Βρετανία θα στέλνει πίσω μόνο 2.600 άτομα ετησίως, δηλαδή περίπου το 6% του συνολικού αριθμού των διελεύσεων.

Η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε στη λευκή βίβλο για τη μετανάστευση να δώσει στους υπαλλήλους της Συνοριοφυλακής κιτ βιομετρικών εξετάσεων για να βλέπουν αν οι άνθρωποι εργάζονται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις γαλλικές ανησυχίες για την παραοικονομία της χώρας.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν εδώ και αρκετά χρόνια να υπογράψουν συμφωνία επιστροφής με τη Γαλλία για τη μείωση του αριθμού των μικρών σκαφών που διασχίζουν τη Μάγχη, αν και με μικρή επιτυχία.

Συντηρητικοί υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης λένε ότι έφτασαν κοντά στη συμφωνία, αλλά η γαλλική κυβέρνηση παρέμεινε ανήσυχη για το πώς η σκιώδης οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να προσελκύσει μετανάστες να εργαστούν παράνομα στη Βρετανία.

Τον Μάρτιο του 2023, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, συμβούλευσε τον πρώην πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να υπογράψει μια συμφωνία με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπαιρνε «έναν … ή και περισσότερους από έναν» αιτούντες άσυλο για κάθε άτομο που επέστρεφε. Αυτό θα «έσπαγε γρήγορα το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και οι αρχικοί αριθμοί, ακόμη και αν ήταν μεγάλοι, θα υποχωρούσαν», υποστήριξε σε υπόμνημά του.

Αξιωματούχοι λένε ότι ένας λόγος για τον οποίο μπόρεσαν να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο είναι ότι εγκατέλειψαν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της Ρουάντα. Αναφέρουν επίσης τη σχέση μεταξύ Μακρόν και Στάρμερ ως έναν άλλο λόγο και τη δράση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας.

Η Βρετανία ήταν επίσης πρόθυμη να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αστυνομίας στις βόρειες ακτές της Γαλλίας, υπογράφοντας πριν από δύο χρόνια μια συμφωνία ύψους 480 εκατ. λιρών για την πληρωμή πρόσθετων συνοριακών περιπολιών και εξοπλισμού επιτήρησης, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κιάλια νυχτερινής όρασης.

Αλλά λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση που επρόκειτο να κάνουν οι δύο ηγέτες, οι διαπραγματευτές εξακολουθούσαν να διαφωνούν για το πόσο θα πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη δημιουργία του νέου συστήματος, πότε θα ξεκινήσει και σε ποια κλίμακα θα φτάσει.

Οι Γάλλοι συμφώνησαν πρόσφατα να αναχαιτίζουν σκάφη στη θάλασσα που απέχουν έως και 300 μέτρα από την ακτή τους και τώρα ζητούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να πληρώσουν αστυνομικούς, σκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επιβολή αυτής της πολιτικής.

Το Παρίσι φέρεται επίσης να ανησυχεί για την πιθανότητα νομικής αμφισβήτησης της πολιτικής αυτής στα γαλλικά δικαστήρια.